View Single Post
Stary 15-07-2018, 13:56   #16
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie nabijanie klimatyzacji izobutanem ?

Oba filmy mają tyle merytoryki co Fakt.
Film łysego pomijam, bo to jego poziom, ale Chris albo ma jakąś personalna vendette albo też chce nabić licznik kontrowersyjnym tematem.

Ja nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem LPG czy innych gazów, ale rozumiem ludzi którzy czują się nabici w butelkę wyciąganiem z nich kasy przez koncerny i propagując taki sposób realnie pokazują im środkowy palec i zabierają biznes (stąd taka nagonka medialna).
Jeśli więc ktoś chce przekonać niech to robi z sensem a nie strasząc argumentami wyssanymi z palca.
Po pierwsze żadna ubezpieczalnia nie cofnie wypłaty ubezpieczania jeśli nie udowodni że właściciel był świadomy nabicia. Ile osób jest pewna że ma r134a? "Ja, ja jestem bo nabijalem pół roku temu w warsztacie u Jacka!"
A jesteś pewien że Jacek nie miał w butli LPG po spuszczeniu go dwóm poprzednim klientom?

"LPG jest tylko do palenia"
A Isobutan? R600a?

LPG jest brudny.
Po przepompowaniu kilkuset litrów gazu pewnie tak. Po wypompowaniu 300ml raczej nie. Zresztą jest R600a (nie wiem jak cenowo) lub gaz z butli turystycznych. Nieargument.

"Ja wezmę klienta do odpowiedzialności za ściągnięcie LPG. " Życzę powodzenia. To mechanik jest odpowiedzialny za swój sprzęt i jak nie chcę problemów to musi sobie kupić analizator gazu i odnowić ściągnięcia. Zresztą większość ma takie u siebie. Problem znany od lat bo ludzie używają też innych gazów do komercyjnych układów klimatyzacji które mechanik nieświadomie ściąga.

I tak dalej i tak dalej.

Nie wiem czemu ale jest teraz straszna desperacja do zastraszenia ludzi bezmyślnymi argumentami ktore dla mnie brzmią tak samo jak wchodził LPG do zasilania aut.

Osobiście to czekam jak ktoś opracuje jak zmodyfikować instalacje do pracy na CO2 tylko że wtedy też będą przeprawy a bo to ciśnienie duże, a może zatruć ludzi jak wycieknie itd

Speak softly and carry a big stick; you will go far.

Ostatnio edytowane przez mkaminski100 ; 15-07-2018 o 14:00
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem