Temat: [Mondeo 2014- ] Skórzana kierownica przeciera się
View Single Post
Stary 26-07-2018, 12:20   #24
BrunoJ
ford::advanced

Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wytarta kierownica

W Citroenach też swego czasu łuszczyły się, i odrzucali reklamację. Twierdzili że to wynika z nieprawidłowego kręcenia kierownicą jedną ręką przy parkowaniu (wywijanie cza-czy ;-). Szczegół że wytarło sie dokładnie tam gdzie normalnie trzymam ręcę, a nie wszędzie dookola.
U mnie w Citroenie zaczęło wychodzić po roku, po dwóch zgłosiłem na gwarancji i odrzucili, zacząłęm sie przepychac pismami, w końcu lokalne ASO zaproponowało obszycie prawdziwą skórą u lokalnego "krawca". Po kolejnych 6 latach (auto ma obecnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ta skórzana właśnie zaczyna sie przecierać. Sama skóra była stanowczo lepsza po obszyciu, natomiast samo szycie już tak sobie, więcej nici na wierzchu, potrafiły 'kaleczyć' palce.
Dlatego osobiście wielkim fanem obszywania nie jestem. A 4 lata to mi w poprzedni aucie wytrzymał taki pseudoskórzany pokrowiec kupiony w necie za parę dych, wiązany na 'sznurówkę'. Wiec jakichs wielkich róznic w trwałości tej skóry nie ma. Chyba że po prostu źle dbam albo faktycznie źle uzywam.

Jeśli mialbym sie wypowiedzieć w temacie genezy przetarcia oryginalnej kierownicy, to wyszlo po wakacjach, gdy przejechałem w upałach kilka tys km autostradami, długo trzymając ręce w jednej pozycji (na kierownicy). Agresywny pot, szorstkie ręce, nie wiem. Co nie zmienia faktu ze badziewna skóra, ponieważ wieloma autami jeżdziłem takie trasy, a tylko w moim osobistym oblazła od tego kierownica :/
BrunoJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem