Odp: niedziałający centralny zamek od strony kierowcy
Witam Kolegów,
czytając cały wątek nie natknąłem się dokładnie na sytuację taką jak moja, więc opiszę. Mianowicie, u mnie drzwi kierowcy nie ryglują się z pilota ani z przycisku na klamce zewnętrznej (system bezkluczykowy). Dodam, że mam pojedyncze ryglowanie. Natomiast po wciśnięciu blokady nad wewnętrzną klamką przy zamkniętych drzwiach (np. przez otwarte okno, lub zostając w środku), a następnie naciśnięciu przycisku ryglowania na pilocie lub na klamce zewnętrznej, drzwi kierowcy (pozostałe drzwi dopiero wtedy także) ryglują się skutecznie, tzn po oddaleniu się od auta z pilotem/kluczykiem auto zostaje zamknięte, w tym również drzwi kierowcy. Otwierają się one natomiast bez problemu po chwyceniu za klamkę zewnętrzną po wykryciu kluczyka/pilota obok drzwi, czyli tak jak powinny (jednak blokada nad wewnętrzną klamką nadal pozostaje wciśnięta). Po przeczytaniu kilku wątków obstawiam padnięty silniczek od ryglowania w siłowniku drzwi kierowcy. Jednak zastanawia mnie na jakiej zasadzie te drzwi się odryglowują po tym jak przecież były zaryglowane, a silniczek, który odpowiada za ryglowanie i odryglowanie (chyba że jednak nie ten sam silniczek odpowiada za jedno i drugie, tego właśnie nie wiem) jest padnięty... Może ktoś miał dokładnie taki przypadek, lub umie to wyjaśnić?
|