View Single Post
Stary 27-07-2018, 02:35   #1
mark.577
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2014
Domyślnie Centralny zamek z keyless - drzwi kierowcy nie zamyka, ale otwiera

Witam Forumowiczów,
jako, że przeczytałem sporo wątków na temat centralnych zamków w Mk4 i nie tylko i nie natknąłem się dokładnie na sytuację taką jak moja, więc opiszę. Mianowicie, u mnie drzwi kierowcy nie ryglują się z pilota ani z przycisku na klamce zewnętrznej (pozostałe drzwi się ryglują). Dodam, że mam pojedyncze ryglowanie.
Natomiast po wciśnięciu blokady nad wewnętrzną klamką przy zamkniętych drzwiach (np. przez otwarte okno, lub zostając w środku) drzwi kierowcy się ryglują (wraz z pozostałymi drzwiami) i po oddaleniu się od auta z pilotem-kluczykiem biernym auto zostaje zamknięte, w tym również drzwi kierowcy.
Dziwne jest natomiast to, że po zaryglowaniu od środka drzwi kierowcy otwierają się bez problemu po chwyceniu za klamkę zewnętrzną po wykryciu kluczyka/pilota obok drzwi, czyli tak jak powinny (jednak blokada nad wewnętrzną klamką nadal pozostaje wówczas wciśnięta).
Po przeczytaniu kilku wątków obstawiałbym padnięty silniczek od ryglowania w siłowniku drzwi kierowcy. Jednak zastanawia mnie na jakiej zasadzie te drzwi się otwierają od zewnątrz po tym jak przecież zostały zaryglowane od środka, a silniczek, który odpowiada za ryglowanie i odryglowanie jest padnięty... (chyba że jednak nie ten sam silniczek odpowiada za jedno i drugie, tego właśnie nie wiem) ... a może to nie silniczek w siłowniku a raczej moduł drzwi? Może ktoś miał dokładnie taki przypadek, lub umie to wyjaśnić?

Ostatnio edytowane przez mark.577 ; 28-07-2018 o 00:20
mark.577 jest offline   Odpowiedź z Cytatem