Temat: [Focus 1998-2004] Czujnik temp. głowicy - CHT wskazania
View Single Post
Stary 27-07-2018, 20:18   #1
dudek_1989
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: S-Max
Silnik: 2.2 200KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Czujnik temp. głowicy - CHT wskazania

Witam serdecznie,

Od jakiegoś czasu walczę z zbyt niskimi obrotami silnika biegu jałowyego na ciepłym silniku w moim Focusie 1.6 16V 100KM z 1999r.
Auto po odpaleniu zimnego silnika ma lekko podniesione obroty i w miarę rozgrzewania silnika obroty zaczynają opadać co jest prawidłowym objawem.

Problem polega na tym że po rozgrzaniu silnika obroty opadają do 700 i aż trzęsie całą budą...
Zakupiłem w końcu moduł od Viakena moduł ELM327 v3 FORD USB na chipie STN1170 i za pomocą programu ForSCAN połączyłem się z sterownikiem silnika.
Na rozgrzanym silniku temp. czujnika CHT pokazuje 110*C a podczas jazdy nawet 125*C gdzie na zegarach wskazówka temperatury utrzymuję się cały czas w pionie.
Dziwna sprawa skoro wyczytałem że tylko jeden czujnik temp. silnika jest w tym modelu samochodu...

Czy może to świadczyć o jego uszkodzeniu, bo zbyt niskie obroty powiązane są rozgrzewającym silnikiem (rozumiem że im większa temp silnika tym mniejsza dawka paliwa)?

Dodam że temp. czujnika zasysanego powietrza pokazuje około 40*C i zmienia się w zależności od nagrzania silnika oraz czy auto stoi czy jedzie więc wygląda na to że ten jest OK.

Proszę o pomoc w temacie oraz może sugestie jakie parametry dodatkowo sprawdzić w danych warunkach.

Pozdrawiam.
dudek_1989 jest offline   Odpowiedź z Cytatem