View Single Post
Stary 27-07-2018, 23:19   #54
dawiduos
ford::amateur

Imię: DAWID
Model: Grand c-max
Silnik: 2.0 163km
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Wentylator od chłodnicy nie działa -silnik sie grzeje -nie działa klima

tez mam aktualnie problem z klimatyzacja zaczela szwankowac od miesiaca raz sie załączy w komplecie z wentylatorem i jest ok (nabita szczelna dziala cewka 100% czujnik cisnienia tez poprawnie dziala) a raz ruszy sprezarka a wentylator nie chce wystartowac i po paru sekundach sprezara staje,potem raz na jakis czas wystartuje ale juz bez wentylatora. i nie odpali juz wentylator np do rana .Jak rano zaskoczy i nie zgasze auta nawet przez wiekszosc dnia (jechałem na wakacje ciągiem 6h to bylo super. jak zgasze i odpale po postoju juz wentylator niechce zakrecic).
sprawdzałem wentylator na krotko i zasowa, prad do modułu wentylatora tez dociera 12v do modułu ida 3 przewody dwa zasilajace i jeden cieniutki pewnie sterujacy tyle wiem i dzis sprawdziłem czy czasem nie jest gdzies przerwany jak tu czytam skonczylem badac go okolo 10cm przed wejsciem do pcm i bylo przejscie.
podmieniałem wczoraj inny modul i zachowanie takie jak w moim module.dodam ze łozysko na kole od sprezarki ma luzy (choc i z tym pracowala bardzo dobrze)
Dzis rano z kolei wentylator przy wlaczonej klimie na zimnym silniku właczył sie ale to byl chyba 1wszy bieg bo szalu nie bylo no i co najwazniejsze sprezarka tez nie wystartowala kiedy wyjołem stycznik r3 i wlaczylem sprezarke na krotko to zaczela pracowac a wentylator stanoł całkowicie!!!
ma ktos pomysł co ruszyc?
dawiduos jest offline   Odpowiedź z Cytatem