Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post na Waszym forum, więc proszę o delikatne przymrużenie oka na niektóre moje błędy, za które z góry przepraszam
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam pewien mam nadzieję nieduży problem z moją foką. Kupiłem ją 3 dni temu, tak więc nie miałem czasu poznać jej na tyle, aby samemu móc usunąć usterkę. Kłopotem jest brak światła cofania, który zauważyłem dzisiaj ( a właściwie to wczoraj wieczorem).
Po zdemontowaniu tylnego klosza oraz wyciągnieciu żarówki, która okazało się, że jest SPRAWNA - raptowanie zaczęły działać mi czujniki cofania ! ( A no tak.... zapomniałem napisać wyżej, że i one nie działały). Nie wiem co to ma wspólnego, ale dziwnym trafem po wyciągnieciu żarówki ze swojego gniazda- czujniki się odezwały, że stoję za blisko. Oczywiście podczas tejże pracy miałem włączony zapłon oraz wrzucony bieg wsteczny. Dodam jeszcze, że po wyciągnięciu zarówki sprawdziłem miernikiem, czy w ogóle dochodzi prąd do gniazda i okazało się, że tak. Pytanie : czy to moze być wina czujnika światła wstecznego, skoro prąd dochodzi ?
Po południu podjadę do sklepu motoryzacyjnego w celu zakupu takiej samej żarówki. Niby obecna jest cała w środku tzn drucik nie jest przerwany, ale mimo wszystko kupię nową i wymienię. Dziwi mnie fakt, iż czujniki nie działają, kiedy żarówka jest wsadzona w gniazdo, natomiast odezwały się gdy żarówkę wyjąłem, dlaczego ?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, wiem, że to może być pierdoła i wymiana żarówki załatwi sprawę, ale jestem taki z charakteru, że jeżeli mogę sięgnać pomocy na forum - to to robię. Wolę nabywać wiedzę od innych, doświadczonych forumowiczów niż samemu myśleć ,, a może to żarówka ? a może to czujnik wstecznego ? a może niepotrzebnie ja te auto kupywałem ? ,,
Na końcu dodam ( bo może ten fakt też będzie ważny ), że jak to na fokę przystało - rocznik 2008 w nowej budzie ma tylne klosze całe białe a co za tym idzie - zarówki od świateł mijania i światła STOP-u mają a nawet MUSZĄ być w odcieniu czerwieni, dokładnie to 12v/P21/5W H8. No i problem polega na tym. że lewa strona świeci normalnie a druga jaśniej, zdecydowanie jaśniej. Myślicie, że również jest to kwestia zarówki ? A właściwie to żarówek, bo ponoć jak się wymienia to obie na raz L+P strona, prawda? Pomóżcie proszę, pozdrawiam !