View Single Post
Stary 31-07-2018, 20:47   #84
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Czy stężenie debilizmu jeszcze wzrośnie?

Każdy się stara zachować spokój , ale każdy punkt zapalny ma w innym miejscu. Osobiście z racji zawodu za dużo widuję skutków wypadków, za dużo muszę fotografować, szkicować , za często widuję moment w którym zamyka się szary, mocny worek na zamek błyskawiczny. Przez kilkanaście lat widziałem wiele i mam swoje typy kierowców.
1. Aborygen- najczęściej miejscowy / mieszka max 50 km / od miejsca wypadku. Uważa że drogę zna doskonale, każdy zakręt, jego pochylenie. Wie gdzie wyprzedzać na podwójnej ciągłej / bo idioci wymalowali / . Samochód najczęściej powyżej 10 lat - marek nie podaję , choć są wyróżniające się. W "karierze " najwięcej widziałem Aborygenów z biletem do Św. Piotra. Dodatkowo najczęściej są winni zderzeniom z przypadkowymi kierowcami, pieszymi , a także w ich samochodach często giną inni ludzie.
2. Turyści - kierowcy rzadko pokonujący długie trasy. Najczęściej jeżdżący wokół komina, do Makro , Auchan itp. Nie znają swojego organizmu. O ile wiedzą ile mogą wypić i kiedy szczytują, o tyle nie rozpoznają sygnałów swojego organizmu, że nadchodzi zmęczenie a w konsekwencji sen, a ten może nadejść dosłownie w minutę. Najgorzej jest gdy nawigacja mówi 30 km do celu a oni na rzęsach jadą. Myślą tyle km to już chwila, a w następnej nie zauważają zakrętu i już mam co robić.
3. Przypadki losowe- zawał, sprawy ogólnie medyczne . No cóż zdarza się. Szczęśliwie łapie to ludzi którzy z racji wieku, choroby jeżdżą dość ostrożnie i rzadko przy okazji innym robią krzywdę.
4. Dzieciaki w drodze ku dorosłości. Jeśli jadą sami jest w miarę. Grupa w jednym samochodzie . Oj dużo głupich pomysłów - dużo czasem mam roboty.
5. Pijani za kierownicą. Najczęściej sami sobie robią krzywdę. Rzadko innym. Media uwypuklają każde zdarzenie, co w konsekwencji zaciera dość mocno prawdziwy obraz.
6. Debile - tu lepiej nic nie napiszę.

Przepraszam rozpisałem się, ale coś tam już widziałem. Coś by się jeszcze znalazło, ale z zasady wypieram z bani robotę.

Miałem Mondeo 4, dwa Mondoloty 5 i to chyba koniec przygody
Hansolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem