View Single Post
Stary 02-08-2018, 12:16   #113
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Czy stężenie debilizmu jeszcze wzrośnie?

Dla mnie autostrady w PL to nieporozumienie.

A) To nie autostrady a drogi dwupasmowe
B) To nie autostrady a skarbonki dla Państwa

Odbiegając trochę od Polski.
Czy tylko mnie zaskakuje że we Francji kochają wyprzedzać na centrymetry?
Jedzie człowiek autostradą i obserwuje, a że jedzie długo, to widać dokładnie że wyprzedzanie zaczynają będąc 1.2 metra od zderzaka auta które będa wyprzedzać.
Niejednokrotnie puls mi się podnosił widząc coś takiego przed sobą i już szykowałem nogę nad pedałem hamulca "na wszelki wypadek".
Serio? Jadąc mniej więcej 20km/h szybciej niż pojazd który masz zamiar wyprzedzić i nie mając nikogo za sobą kto Cię "dogania" decydujesz się zmieniać pas 1.2 - 0.8 metra przed zderzakiem auta na prawym pasie? Po co?

Ja powiem tak - gdybym miał tak na podstawie "inteligencji" oceniać niektórych na drodze, to nawet po dzisiejszej przejażdżce 8km do pracy (która zajęła mi równiutko 15 minut), to odnoszę wrażenie że niektórzy prawo jazdy znaleźli w chipsach, a jak była kolejka gdzie przy narodzinach rozdawali mózg, to niechcący staneli do tej gdzie nie dawali nic.

A tak przy okazji, bo nie chcę nowego tematu zakładać.
Jeszcze jedno pytanie, ktoś wie dlaczego Francuzi jak wskoczą na środkowy lub lewy pas przy wyprzedzaniu to bardzo (ale to bardzo) duża grupa kierowców "wyprzedza" na włączonym kierunkowskazie w lewo?
Zdarzają się przypadki, że widzę "gościa" na lewym pasie z włączonym kierunkowskazem przez 3-4 czy 6 km.

Oni mają "ińszy" kodeks ruchu drogowego który wciąż ma nierozsądnie wyjaśnioną kwestię sygnalizowania manewru wyprzedzania?
(w stylu, jak wyprzedzasz to sygnalizuj cały czas kierunkowskazem że wyprzedzasz ale za nic nie jest wytłumaczone jak mają to robić na wielopasmowych drogach?)
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem