Odp: Poduszka pod skrzynią
Wymieniłem już, sprawa prosta.
Ale jednak to nie to.
Wczoraj oglądałem filmik jak gościu opowiada o sprawdzaniu poduszek silnika.
Ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Jeśli poduszki silnika są sprawne to ruszając silnikiem ma siedzieć sztywno, a jak przesuwa się to można obstawiać poduszki, tak?
Mówił że dobrze jest też lekko unieść silnik od dołu i sprawdzić jak gumy na poduszkach wyglądają.
Rozumiem że od silnika są dwie po lewej (patrząc od przodu) pod zbiornikiem i po prawej gdzieś przy rozrządzie.
Auto drga czy to na zimnym czy na ciepłym silniku na biegu jałowym.
Sprzęgło wymienione, szarpania ustały.
Ale wibracje były przed wymianą i po też. Obrotomierz w miejscu, nie faluje.
Za 2 tygodnie mam wymianę tłumika końcowego (zrobiła się dziura) ale to raczej nie powinno powodować wibracji?
Mechanik mówił że są ok tak z wyglądu, ale czytałem tu na forum że nie raz już mówili że igła a się okazało że jednak nie.
Kable wymienione i świece, cewka nie.
Może to cewka? ale nie czuć szarpania jak przyspieszam.
Czy mogę zrobić test, podczas pracy silnika wypinać po kolei cumle wysokiego napięcia od świec? czy to uszkodzi silnik?
Już nie mam pomysłów tak szczerze a drażni mnie to.
Zauważyłem tylko że jak odpuszczam gaz z większych obrotów to szarpnie czasami, ale może to wina że zimny silnik czy coś.
Mam miernik, może wypiąc cewkę i sprawdzić omomierzem? Ktoś wie jakie wartości mają być?
Oglądając tłumik zauważyłem że "plecionka" ta przy złączu elastycznym się rozpadła, tzn został sam dół, a na górze parę "linek", a zdaje się ze tam powinna być dookoła? Ona jest ważna? patrzę na zdjęcia w internecie i chyba powinna być dookoła owinięta.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Krzysiek128 ; 03-08-2018 o 09:56
|