Ja też nie uwierzę w takie spalanie silnika 1.25. Mojego ojca fieścina MK7 2010 spalanie z ostatnich 3000km gdzie miasto 20% a trasa spokojna 80% to 7,4L/100km. Tylko że mój ojciec nie przekracza na trasie 80-90. Codziennie dojeżdża do domku na wsi robiąc 35km dziennie. W ogóle nie jeździ po samym mieście, tyle co wydostanie się z miasta i trasą 94 jedzie 15km w jedną.
Jak ja czasem wsiadam w nią to w mieście poniżej dyszki nie ma szans, ale to wynika z faktu że jak się przesiadam z mocniejszego auta to i wymagania co do przyspieszania mam inne. Nie dał bym chyba rady jeździć tak słabym autem, dlatego kręcę go bardzo wysoko żeby cokolwiek jechało. O sprawnym, bezpiecznym wyprzedzaniu na trasie też można zapomnieć.
Miałem ostatnio 2 dni fiestę MK8 Titanium 1.0 EB 100km i trochę się nią kręciłem po mieście i w okolicach (mniej więcej 60% miasto). Średnia z tych 2 dni oscylowała w okolicach 6,6-6,8 przy dość dynamicznej jeździe. I mnie to pasuje. Dynamika więcej niż zadowalająca (szału nie ma, ale absolutnie nie jest zawalidrogą), spalanie również.
To są 2 zupełnie inne samochody, w błędzie są ci, którzy twierdzą że MK8 to tylko kolejny lift MK7. No może wyglądem z zewnątrz są podobne, ale nic więcej!
Na mojego ST Line już się doczekać nie mogę (choć oficjalnie to auto dla żony), cholerne wakacje w fabryce forda wydłużają czas oczekiwania o miesiąc. Właśnie minął miesiąc od złożenia zamówienia, zachciało mi się własnej konfiguracji...
Bump:
Cytat:
Rozumiem, że radość z zakupu i oczekiwania odnośnie upgrade'u są duże. Normalna rzecz. Póki co rzeczywistość jest jednak mało kolorowa. Najnowsze wersje są po prostu dużo bardziej skomplikowane pod kątem grzebania w programie. Trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Ja chodzę z mokrym, zimnym ręcznikiem na czole i czekam.
Mądralińscy się mądrują a póki co doświadczenia z tymi silnikami nie mają. Nie daj się wkręcić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Oczywiście masz rację, trzeba się uzbroić w cierpliwość, na początku chciałem od razu (po 2-3 tys) jechać na program do heko lub v-techu, ale chyba się z tym wstrzymam ok 1 roku. Nie chce być królikiem, niech się najpierw na innych nauczą. W środę kumpel będzie w V-tech kraków chipował swoją RAV4, ma pogadać z nimi o nowym EB z GPF. Zobaczymy co powiedzą.