View Single Post
Stary 04-08-2018, 10:57   #145
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Czy stężenie debilizmu jeszcze wzrośnie?

Cytat:
Napisał paoloWawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samochody są coraz bezpieczniejsze, posiadają tryliony systemów bezpieczeństwa, w porównaniu do aut sprzed 20-40 lat dzieli je przepaść, a ograniczenia mamy takie same, podczas gdy droga hamowania zapewne przez ten czas zmniejszyła się co najmniej o połowę.
Zauważ tylko, że wielu kierowców nazbyt ufnie podchodzi do tych systemów. Już nagminnie zdarzają się przypadki braku umiejętności parkowania tyłem (bo czujniki, lub kamerka nie działa). Zobacz przypadki wadliwego działania aktywnego tempomatu (przyspieszanie przy dojeżdżaniu do ronda w sytuacji, gdy poprzedzający pojazd znika z pola widzenia). W niektórych samochodach rezygnuje się nawet z mechanicznego połączenia kół z kierownicą (tę rolę pełni czujnik kąta skrętu i silnik elektryczny sterujący wychyleniem kół. W tradycyjnym samochodzie usterka zawieszenia, opony, czy felgi przenosiła drgania na kierownicę i kierowca mógł się zorientować, że coś jest nie tak. Czujniki ruchu nadal nie są doskonałe i bywa, że niesioną wiatrem foliową torbę interpretują jako przeszkodę, uaktywniając system awaryjnego hamowania.
Co do ograniczeń prędkości, to należy wziąć pod uwagę, że znaki nie są ustawiane sezonowo (inne latem, inne zimą), a ich wartość uwzględnia średnie warunki panujące na danym odcinku drogi. Dlatego, tym którym się wydaje, że ograniczenie do 100 km/h na norweskich autostradach jest absurdem, można "zalecić" jazdę taką drogą w warunkach zimowych, przy silnym, bocznym wietrze, niekoniecznie nawet w zamieci. Ignorowanie ograniczeń na zasadzie, "mnie nie dotyczy, bo mam dobre auto i umiejętności", można porównać do czerwonej flagi na kąpielisku i argumentu "co za absurd, przecież mam markowe kąpielówki"...