Temat: [Fiesta 2012-2017] Silnik 1.0 100 KM czy 1.25 82 KM?
View Single Post
Stary 04-08-2018, 15:01   #26
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
Domyślnie Odp: Silnik 1.0 100 KM czy 1.25 82 KM?

Powiem Ci tak. Jeżeli dla Ciebie taki silnik jest ok, to kupuj w ciemno. Dla mnie nie jest ok i w życiu bym nie kupił. To prawda, od wielu lat jeżdżę tylko uturbionymi silnikami i wolnossąca benzyna na poziomie 80 km mi nie odpowiada. Mam do tego prawo? Prawo jazdy mam od 28 lat (zawsze miałem w tym okresie przynajmniej jeden samochod), rocznie przejeżdżam ok 20 tyś km autami prywatnymi i firmowymi i uwierz mi że ściganie pomiędzy światłami przeszło mi dawno temu. Silnik 1.25 w fiescie ojca po prostu nie pozwala na sprawną jazdę w mieście zachowując równocześnie niskie spalanie. Może 1.4 już tak, nie wypowiem się bo nie jeździłem. Żona jeździ ff2 1.6 tdci 90km i ten silnik ma wystarczające parametry do sprawnej jazdy w mieście, ale już na trasę nie do końca. Jako że Focus powoli kończy żywot zaczęliśmy szukać następcy. Po kilku miesiącach wybór padł na fieste 1.0 EB 100km i MOIM ZDANIEM, DO NASZEGO STYLU JAZDY I NASZYCH POTRZEB, biorąc pod uwagę miesięczne koszty utrzymania, uznaliśmy że to najlepszy kompromis pomiędzy ceną zakupu, miesięcznym kosztem utrzymania, dynamiką i wyglądem. Każdy zrobi jak uważa, forum jest do wymiany doświadczeń i pomocy innym. Ja opisałem mój przypadek i dzielę się moimi spostrzeżeniami, przy okazji nie nazywając innych forumowiczów "pacjentami". Ale to świadczy tylko o poziomie niektórych rozmówców. Pozdrawiam!

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem