Temat: [S-MAX 2006-2015] Awaria skrzyni powershift
View Single Post
Stary 04-08-2018, 19:04   #124
kotxj
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Jaguar XJ
Silnik: 3.2 V8
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Awaria skrzyni powershift

Czołem,
Mam Volvo XC60 od niedawna - około 3500 km. To jest 2.0 benzyna T5 ze skrzynią Powershift z 2012 roku. Mam wrażenie, że po rozgrzaniu auta i puszczeniu nogi z hamulca samochód rusza dość niemrawo, to tzw pełzanie jest na moje oko dość mizerne. Mam dwa inna auta z automatami, 5HP24 i Aisin AM6 więc chyba wiem czego się po automacie spodziewać tyle że to hydrokinetyki. Dopóki mój PS jest zimny to rusza normalnie , w miarę energicznie, a po paru kilometrach jazdy zaczyna się ślamazarzyć. Efekt tego jest oczywisty, jeżeli chcę sprawnie ruszyć z miejsca to w czasie przeniesienia stopy z pedału hamulca na pedał gazu auto ledwie rusza i wciśnięcie gazu powoduje niemiłe szarpnięcie. Potem przy zmianie z pierwszego biegu na drugi jest takie jakby "przytkanie" ale potem już zmiany biegów są aksamitne. Z tego co wyczytałem w tym wątku mało delikatna zmiana z 1 na 2 to norma ale o tym mizernym pełzaniu nikt nie pisze.
Przejechane mam 124.000 km, auto krajowe, jeździło w znanej firmie, serwisowane w ASO, niestety olej w skrzyni zmieniony został dopiero przy 120.000 km. Wymiana w ASO + update softu + adaptacja wykonane ok 4000 km i 5 miesięcy temu. Od początku czułem że ze skrzynią jest coś nie tak , a już upewniłem się na dobre jak otrzymałem ze wspomnianego ASO kopię zlecenia wymiany oleju gdzie jako żywo stoi napis - skrzynia szarpie. Oczywiście poprzedni właściciel nie powiedział mi ani pół słowa o tym szarpaniu przed wymianą oleju.
Co o tym myślicie ?

Piotr
kotxj jest offline   Odpowiedź z Cytatem