Błąd skrzyni Powershift oraz EGR
Witam,
Niedawno kupiłem Mondeo MK5 kombi 2.0 TDCi 150KM -> 180KM, Powershift 6DCT450. Produkcja 2015 r, pierwsza rejestracja w Niemczech, przebieg 114k km. Przy zakupie komp pokazywał jakieś stare błedy ABS, na desce czysto, auto prowadziło się bardzo dobrze.
Po tygodniu od kupna i przejechaniu bezproblemowo ok 2000 km w trasie w korku i temp. zewn. ok 29C wyskoczył mi pierwszy raz błąd na wyświetlaczu "Skrzynia biegów ograniczona funkcjon.", do tego ikona klucza obok liter z oznaczeniami biegów na wyświetlaczu i CZASAMI ikona silnika.
Błąd skrzyni mogę skasować wyłączając i włączając silnik, ale pojawia się ponownie najcześciej po kilkuset metrach, czasami po kilku(nastu) kilometrach, nieraz od razu rano po wyjechaniu z garażu. Ikona silnika zostaje na dłużej, ale czasami znika i pojawia się ponownie później.
Objawy gdy błąd jest AKTYWNY:
1. Problem z wrzucaniem każdego wyższego biegu. W momencie gdy już bieg ma być wrzucony rosną gwałtownie obroty tak jakby zamiast w górę, skrzynia chciała przełączyć w dół. Po lekkim odpuszczeniu gazu w ciągu 3 sekund obroty się stabilizują i bieg wchodzi. Biegi w dół są zrzucane poprawnie.
2. Max prędkość ok 140 km/h
Gdy błąd jest NIEAKTYWNY wszystko wraca do normy i chodzi idealnie, przyśpieszenie, prędkość max, zmiana biegów niezauważalna.
Co do tej pory zrobiłem:
1. Diagnostyka komputerowa
Skrzynia:
P1719 - sygnał momentu silnika
U0411 - nieprawidłowe dane uzyskane z ECM/PCM
P0700 - układ sterowania przekładnią (polecenie MIL)
EGR:
P0409 - wysoka wartość sygnału w obwodzie sterującym EGR
P0489 - niska wartość sygnału w obwodzie sterującym EGR
P042E - EGR zablokowany w położeniu otwartym
2. Sprawdzenie programu silnika - oryginalny program Ford na 180KM. Hamownia pokazała 185 KM i 417 NM.
3. Sprawdzenie EGR na chodzącym silniku - brak reakcji, nie rusza się
Następne kroki jakie mam zaplanowane
1. Diagnostyka skrzyni w serwisie od skrzyń
2. Wodorowanie EGR (czy to ma sens?)
Proszę o pomoc, porady, co powinienem i w jakiej kolejności sprawdzić. Nie chcę oddać do ASO, bo na 99% wymienią EGR i skrzynię, zapłacę 30000 zł a może usterka jest błacha.
EDIT: przebieg 114k km, nie wiadomo czy olej w skrzyni był wymieniany.
Ostatnio edytowane przez Freyavac ; 07-08-2018 o 08:45
|