Zostaje mi tylko dopisać się do tematu z drganiami. Walczę z nimi właściwie od zakupu, początkowo zrzucałem wszystko na koła (nieoryginalne felgi 18, parę razy prostowane), opony kupione nowe, dwie nawet udało mi się wymienić w ramach gwarancji...
Biorąc pod uwagę, że już utopiłem sporą kasę w optymalizację opon na felgach, a nie byłem jeszcze na teście drogowym, to aktualnie mam drgania na kołach letnich i zimowych (16"), których jeszcze poprzedniej zimy nie odczuwałem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zimówki testowałem przy oddawaniu felg do prostowania.
U mnie objawy są takie, że drgania pojawiają się od 80-120km/h, przeważnie ok.100 czuć drgania jakby na podłodze, które ustępują ze wzrostem prędkości, przy 120 kierownica drży najmocniej. Generalnie z większą prędkością jest już ok, a same drgania nie występują podczas przyśpieszania.
Do tej pory wymieniłem, klocki, tarcze, amortyzatory (Motocraft) wraz z łożyskami - łożyska i tak miałem do roboty, więc ze względu na przebieg 250tys+ wymieniłem sobie też amorki (najwyraźniej niepotrzebnie).
Podczas wymiany amortyzatorów poprosiłem o przejrzenie zawieszenia (wcześniej diagnosta stwierdził, że to raczej koła, bo zawieszenie ok) i powiedzieli, że można jedynie przyczepić się do przegubu wewnętrznego prawej półosi - jakiś delikatny luz. Tylko mechanik zasugerował, że półoś powinna objawiać się przy przyśpieszaniu?
Ogólnie to staram się dbać o zawieszenie, w ciągu roku wymieniłem tuleje wahaczy przednich i tylne tuleje (cukierki). Zastanawiam się na ile zbieżność może mieć tutaj wpływ, bo robiłem po wymianie tulei ale w jakimś przypadkowym warsztacie ze starszym sprzętem...
Nie wiem czy iść w stronę tej półosi i kupić jakiś zmiennik (słyszał ktoś o czymś takim jak BRV?) czy może wysłać na regenerację do MotoMax... z drugiej strony, czytając tematy na forum, jest sporo osób ze zregenerowanymi półosiami i efekt żaden
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.