|
ford::professional
Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Odp: Nowy Focus 2018 - wyciek zdjęć przed premierą
Nikt nie wie jak będzie z tym nowym silnikiem ALE pewne jest jedno - downsizing i ekologia zabija motoryzację. Skoro będą w tej mocniejszej wersji silnikowej tylko 3 cylindry w tym jeden będzie komputerowo odłączany gdy nie będzie potrzebny, to znaczy, że np. po mieście w spokojnej jeździe auto będzie pracowało na 2 cylindrach. Co w przyszłości motoryzacji nas czeka ja się pytam? Jeden cylinder w autach, 300 koni i drugi cylinder załączany tylko na autostradzie? Kupowanie tego silnika używanego to już w ogóle będzie loteria..
Na to auto jest i będzie bardzo duże zainteresowanie. Nowa Foka przez zachodnich dziennikarzy już typowana jest jako mocny pewniak do nagrody Auta Roku. Problem taki, że to wszystko NIE są i nie będą kilkuletnie testy długodystansowe.. Ja mam to szczęście, że moja firma i szef od prawie 2 dekad są fanami marki Ford, mamy ASO rzut beretem od siebie, od wielu lat tego samego opiekuna, jesteśmy zadowoleni ze współpracy, jeździmy tylko Fordami i wiadomo że przez to, że robimy w tym ASO i tylko u nich każdą śrubkę, to przez te setki wizyt znamy się już lepiej, a oni koło nas skaczą bardziej niż koło zwykłego Kowalskiego, bo zostawiamy im gruby hajs, a do tego auta kupujemy za gotówkę. Stąd mam takie wiadomości i gość mi powiedział wprost, że boją się tego odłączanego cylindra, że jak się okaże to niezbyt udanym rozwiązaniem, to nie nadążą z serwisowaniem tych silników i żeby poczekać parę msc z kupnem. A właśnie myslimy nad zmianą. Cóż, chcą byśmy im dalej zostawiali hajs i nie zmieniali marki, więc doradzają jak własnej matce, żebyśmy sie nie zrazili.
Porażką jest to, że Polska jest traktowana jako rynek 2 lub 3 kategorii. Otwieramy u nas cennik nowej Foki i przy tym sinilku mamy wszędzie tylko "brak danych". No come on... Czy jakiś szary sprzedawca w salonie poinformuje Kowalskiego o szczegółach tego silnika? Wątpię. Pewnie nawet nie będzie doinformowany. Na zachodnich stronach bez problemu można znaleźć już informację o tym nowym EcoBooście, filmiki, artykuły, a u nas oczywiście zero. Dlaczego? Masę ludzi będzie kupowało Fokę 4 z mocniejszym silnikiem nie zdając sobie sprawy że to jest kompletnie nowy typ silnika, a nie to samo co w MK3.
Kolejnym aspektem jest więcej szczegółów około-silnikowych, które jeszcze nie są znane, a przynajmniej ten nasz opiekun jeszcze ich nie wie. Jakie? Ano np. takie, że przykładowo w starym głupim wolnossaku Ti-VCT "drobna" różnica między wersją 100 a 125 koni była taka, że ten mniejszy miał 1 katalizator i 2 sondy lambda, a ten większy już 2 katalizatory i 4 sondy lambda. Czyli wiadomo potencjalne dodatkowe koszty serwisowania w przyszłości. Więc nasuwa sie pytanie czy w tym nowym EB nazwanym Dragon nie okaże się, że jest tych katalizatorów i lambd po np. dziesięć sztuk? Przekonamy się...
Foka 4 prezentuje się super, to co widziałem w zagranicznych testach na YT, a nawet już polskich, mnie przekonuje. Auto mi się b.podoba. Mój ojciec jeździ MK3 i już chce wymieniać na 4, też fan marki, jeździł wszystkimi Fokami, ale usłyszał o tym nowym silniku i mu zapał trochę spadł.
Trzeba poczekać, może nie będzie tragedii, poza tym, że ekologia i donsizing psują motoryzację.
|