View Single Post
Stary 10-08-2018, 12:58   #114
Marcin L.
ford::average

Imię: Marcin
Model: Galaxy MK3 FL Titanium
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Powershift Mondeo - cudowne ozdrowienie

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie robi się - chyba, że zachowanie skrzyni wskazuje na taką potrzebę. Wówczas procedury adaptacyjne - TYLKO PO WYMIANIE OLEJU !!!!
Jako ciekawostkę dodam, że tym razem zrobiłem kalibrację PRZED wymianą oleju. Było nieco lepiej, ale bez rewelacji. Następnie po przejechaniu 2 tys km wymieniłem olej i... nagle skrzynia zaczęła pracować idealnie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bez powtórnej adaptacji.

Na poprzednim oleju przejechałem ok 45 tys. km. Wygląda na to że się szybko zużywa. A przynajmniej ten który miałem - Motul DCTF. Obecnie mam Ravenol ATF DCT/DSG, zobaczymy ile wytrzyma.

W spuszczonym oleju opiłków brak, na filtrze także nie było widocznych gołym okiem zanieczyszczeń. Natomiast sam olej był już bardzo ciemny.

Od wymiany przejechałem już 5 tys. km w tym spory odcinek w trudnych terenach (serpentyny w Chorwacji oraz spory kawałek bocznymi drogami w Alpach) i zaczynam powoli odczuwać moment zmiany na niższych biegach. Tak więc może nie jest przesadą to co ktoś kiedyś napisał - by zmieniać olej co 30 tys. km. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Marcin L. jest offline   Odpowiedź z Cytatem