Adamjoker, dzięki za profesjonalne info!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja chyba ostatecznie pójdę w oleje Febi, które dobrał mi ich product manager z Niemiec pod mój nr VIN auta. Poza tym te oleje mają identyczne butelki co oryginały Ford więc zastanawiam się czy nie różnią się tylko naklejką
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Widzę też różnicę w Haldexie, bo początkowo też myślałem że mam generację 3, ale przy wymianie filtra i oleju 2 lata temu okazało się że filtr nie pasuje, bo moja Kuga ma już wersję Haldex 4. Dziwne bo H4 wszedł do Kug oficjalnie w maju 2009, a ja mam produkcję jeszcze z marca... Ciekawi mnie jak u ciebie wyglądał ojej i filtry w Haldexie, bo u mnie m.in. na pompie zalegały spore ilości czarnej mazi, które na pewno nie pomagały w pracy sprzęgła (w zał. foty przed i po). Dlatego dziwi mnie że Ford w odróżnieniu np. od VW, nie przewiduje tu wymiany oleju i filtrów...
Trochę zmartwiłeś mnie tą skrzynką rozdzielczą i nie wiem czy sobie też tego nie odpuścić, skoro jest do tego trudny dostęp.
Jeżeli chodzi o 4WD to u mnie włącza się często, szczególnie przy ostrym ruszaniu na śniegu czy lodzie... i to są chwile które pokazują zalety 4x4
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a to co chcę wlać:
1. Przekładnia manualna z mechanizmem różnicowym MMT6 (1,75l)
40580 OLEJ PRZEKŁADNIOWY 1L FEBI BILSTEIN
2. Skrzynia rozdzielcza (0,45l)
32590 OLEJ PRZEKŁADNIOWY 1L EBI BILSTEIN
3. Mechanizm różnicowy, tył (1l)
COMMA EP80W90 GL5 1L
4. Sprzęgło Haldex (4 gen) (0,85l)
101171 OLEJ SPRZEGLA HALDEX 1L FEBI BILSTEIN
Tu teoretycznie powinien być ojej 101170, w tubach po 300ml, ale aktualnie jest nie do dostania w Polsce). Ten co kupiłem jest pod normę G055175A2 wiec powinien być ok, bo już taki lałem 2 lata temu.
Do silnika od jakiegoś czasu leję Millers XF Longlife eco 5w30 i czuję dużą różnicę w pracy silnika i osiągach w stosunku do Castrola, który wg znawców tematu jest mega dziadostwem. Warto przed wymianą wlać puszkę XADO VITAFLUSH, który czyści silnik z wszelkiego zalegającego syfu.
Pozdrawiam