Temat: [Mondeo 2000-2007] P2623 auto nie odpala
View Single Post
Stary 10-08-2018, 18:42   #1
piotrpjg
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie P2623 auto nie odpala

Witam,

mój problem polega na tym, że auto nie odpala. Komputer pokazuje tylko błąd P2623.
W czerwcu auto zgasło podczas jazdy. Pierwsza diagnoza nie podaje paliwa na listwę. Kupiłem pompę używaną sprawdzoną na stole. Po zamontowaniu auto dalej nie odpala. Wtryskiwacze wysłane do sprawdzenia. 2szt kompletnie zablokowane, 2szt jako tako. Zregenerowane 4szt. Nowy filtr paliwa. Po zamontowaniu wtrysków w silniku auto odpaliło, pochodziło ze 30 minut i zgasło. Pompa podaje prawidłowe ciśnienie, po odkręceniu przewodu wysokiego ciśnienia ropa tryska aż miło. Wygląda, że nie otwierają się wtryskiwacze. Kupiłem drugi sterownik silnika aby wykluczyć, że padł sterownik ale nic się nie zmieniło. Sprawdzona wiązka od wtrysków do sterownika przez kostkę - nie ma przerwy. W międzyczasie podmieniony czujnik położenia wałka - również nic. Na plaka odpala do momentu aż się wypali.

Co jeszcze mogę zrobić? Jest możliwość zmierzenia napięcia na wtryskach za pomocą szczękowego multimetru? Jeśli tak to jakiego napięcia i natężenia należy oczekiwać? DC czy AC?

We wtorek mechanik zawiezie wtryski na ponowne sprawdzenie aby wykluczyć, że to z ich strony leży problem. Są na gwarancji więc spróbuję.

Dzięki za każdą podpowiedź.
piotrpjg jest offline   Odpowiedź z Cytatem