Temat: [S-MAX 2006-2015] 2.0 Ecoboost błąd P132B tryb awaryjny
View Single Post
Stary 15-08-2018, 20:49   #39
dzygit
ford::beginner

Imię: Lukasz
Model: smax
Silnik: ecoboost 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 2.0 Ecoboost błąd P132B tryb awaryjny

Hej mam ten sam problem błąd p132b (SMAX 2.0 Ecoboost 2012). Mechanik zdiagnozował turbinę do wymiany. \

No i teraz zaczynają się schody, warsztat od turbin nie podejmuje się reperacji turbiny, gdyż obecnie są dostępne jedynie żeliwne kolektory do wymiany, a oni tego się nie chcą podjąć, gdyż twierdzą, że od tego może zapalić się samochód
1. Nie za bardzo rozumiem, dlaczego przy żeliwnym kolektorze turbiny ma się zapalić samochód a nie zapalił się przy metalowym,
może ktoś coś o tym słyszał?

2. Prośba o info od właścicieli regenerowanych turbin z żeliwnym kolektorem,
czy nie zapaliło im się auto? Ewentualnie czy nie stopiły im się plastiki w komorze silnika, no i ogólnie czy jest się czym przejmować?

3. No i co polecacie kupić nową turbinę, która padnie za 70-100tys z powodu wady fabrycznej i metalowej obudowy kolektora czy szukać innego zakładu i robić z żeliwnym kolektorem?

Czy ford wymienia turbinę w ramach gwarancji/przedłużonej gwarancji?

Trzeba to zgłosić do rzecznika konsumentów, ewidentny błąd konstrukcyjny turbiny, powinien podlegać akcji naprawczej u Mnie padła przy 75000 km, a starałem się o nią dbać (schładzałem po ostrzejszej jeździe). Dla SMAX-a można wykupić przedłużoną gwarancję do 140.000 km więc coś słabo ford wyliczył żywotność turbiny (powinna dożyć przynajmniej 140 tys).

pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez dzygit ; 15-08-2018 o 20:54
dzygit jest offline   Odpowiedź z Cytatem