Temat: [Focus 2014-2018] Akcja serwisowa - sprzęgło 18S07
View Single Post
Stary 21-08-2018, 16:30   #103
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Akcja serwisowa - sprzęgło 18S07

Cytat:
Napisał Masterjam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W ogóle widzę że Ecoboosty maja coraz więcej przypadłości: wyciek ze zbiorniczka wyrównawczego , dodatkowe rurki , czujniki , teraz problem ze sprzęgłem ...
Żebym ja się kiedyś nie wkurzył i nie zrobił zestawienia z ostatnich czterech lat i zobaczymy ile problemów mają Ci z 1.6B a ile Ci z 1.6EB.
O dieslach nie wspominając Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tylko jak wiele razy wspominałem, nazwa EcoBoost działa jak płachta na byka i wystarczy że wystąpi jakakolwiek usterka, ale ktoś napomni że to EcoBoost to zaraz nagonka że "wszystko przez te EcoBoosty" czy "wychodzi po czasie jakie to WULGARYZM robią" itp itd. A mnie ta nagonka śmieszy. Bo każdy wie że pierwsze EcoBoosty miały problemy i będa mieć problemy, a Ford (głupki jedne) zamiast kontynuować korzystać ze sprawdzonego już (bo chyba po takim czasie jednak możemy stwierdzić że 1.6EB nie jest szczególnie awaryjny) rozwiązania, to pchają się w "nowsze generacje" które będą miały te same problemy. Chłodzenie - tu Ford popłynął nieźle. Każdy od samego początku jak kupował 1.6EB to słyszał, żeby być "ostrożnym" co do tego silnika i jego chłodzenia. I o ile ktoś był "ostrzeżony" to na długich trasach czy od czasu do czasu zaglądał pod maskę i sprawdzał stan układu chłodzenia (choćby wizualnie).
Sam pamiętam jak mnie mechanik opieprzył że taki fajny silnik, a przyjeżdżam na zmianę oleju po takim czasie gdzie powinienem zmieniać przynajmniej 2x częściej.
I sam też mówił, żeby uważać żeby go nie przegrzać.
I? I na szczęście się udało że Ford wyrzucił trochę kasy i zrobił akcję serwisową na układ chłodzenia. Zrobili? Zrobili. Można cisnąć dalej? Można.
A sprzęgło? Od samego początku ludzie narzekali.
Sam też byłem zdziwiony, że trzeba do "sprzęgła" się przyzwyczaić i wszyscy wiedzieli że na pierwszym biegu jest coś nie tak, a drugi bieg jest ograniczony.
I nie dziwi mnie że tam jest coś źle rozwiązane.
Ale czy martwi mnie że "jest tyle problemów"?
Myślę że bardziej cieszy mnie, że nie muszę do końca życia jeździć z czymś źle zrobionym kiedy wychodzą akcje serwisowe.
A że są źle zrobione niektóre rzeczy - no cóż. Jest tak a nie inaczej.
Wciąż nie na tyle źle żebym strasznie chciał inną markę.
I jak wspomniałem - szkoda że nie ma jak zrobić zestawienia na szybkiego ile mamy wątków o awariach i problemach z podziałem na typ paliwa i silnika.
Żeby nie było zdziwienia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 21-08-2018 o 21:43
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem