View Single Post
Stary 24-08-2018, 11:00   #109
masaytaka
ford::amateur

Model: Ford Fiesta ST
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2015
Exclamation Odp: Ucieka (częściowo) płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego

Mam taka historię, która się bardzo wiąże z tym wątkiem. Instalacja chłodzenia szczelna, wyciek płynu chłodniczego do silnika. Potwierdzony testem na obecność CO2 w układzie chłodzenia. Prawdopodobna przyczyna to przegrzanie bloku silnika i jego zwichrowanie… Fiesta ST, rok 2015 przebieg 76 kkm.

W ASO najpierw proponowali naprawę przez wymianę uszczelki i przeszlifowanie bloku silnika (jeśli dobrze zrozumiałem?). Potem stwierdzili, że to pewnie i tak nie rozwiąże problemu i zasugerowali wymianę silnika. Regenerowany z Forda to ok. 15k PLN + robocizna, czyli ponad 20 000 PLN.

Chwile zajęło mi zorientowanie się, ze mam ubytek płynu chłodniczego. Wskaźnik temperatury nigdy nie wyszedł poza optimum ani nie zapaliła się żadna lampka kontrolna.

Z tego co czytam, to Ford wiedział o przegrzewaniu się EcoBoost’ów 1.6, czego efektem był recall 300 000 aut na montaż czujnika poziomu chłodzącego. A potem wypuścili Fiestę ST, czyli najmocniejszego EcoBoost’a 1.6. Również bez czujnika. No i moja fiesta nie była objęta recall’em.

Zastanawiam jak z tej sytuacji wyjść bez wydawania połowy wartości samochodu na naprawę? Czy mogę wykluczyć jakieś prostsze przyczyny przed decydowaniem się na wymianę silnika rekomendowaną przez ASO? Czy znacie sensownego mechanika, który wiedziałby jak do tego podejść?

A koniec końców czy komuś udało się przymusić Forda do wzięcia winy na siebie i wykonania napraw na ich koszt?

---

Bump:
Cytat:
Napisał Mateusz8989 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie wymieniłem - Panowie z Solid Garage uratowali sytuację. wymieniony zawór chłodzenia za 800zł i po wszystkim. także polecam weryfikować diagnozy ASO..
Ale wymiana zaworu chłodzenia naprawiła mikropęknięcia głowicy? ��

Zdecydowanie diagnozę ASO chcę zweryfikować gdzie indziej, bo widzę, że oni bardzo "dupochronnie" podchodzą do sprawy.

Ostatnio edytowane przez masaytaka ; 24-08-2018 o 11:05
masaytaka jest offline   Odpowiedź z Cytatem