Temat: [Focus 2011-2014] Co ile km powinien wypalać się Dpf?
View Single Post
Stary 25-08-2018, 22:16   #7
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
Domyślnie Odp: Co ile km powinien wypalać się Dpf?

Przy normalnej jeździe nie było żadnego błędu.
Sytuacja wyglądała tak, że zaniepokoił mnie fakt chęci wypalania filtra co ok 50 km (mam takie małe zboczenie motoryzacyjne-w tym przypadku może i dobrze). Zacząłem to obserwować i czekać na błąd bo w tym momencie nie było żadnego. Przez to miałem dużą niewiadomą o co chodzi.
Postanowiłem podpiąć komputer i zrobić próbę drogową.
Po przejechaniu kilku km rozpoczął się proces wypalania. I dopiero wówczas zorientowałem się, że zbyt wolno narasta temp (ale błędu jeszcze nie było). Postanowiłem mu pomóc: 2 lub 3 bieg i 3500-4500 obr/min. Temperatura wzrastała ale i tak była zbyt niska. Po ok 15 min takiej zwariowanej jazdy i wyskoczył błąd związany z niską temp. filtra podczas wypalania.
Jeszcze przypomniała mi się jedna istotna sprawa. Zanim cokolwiek zacząłem obserwować to dwa razy wężyk doprowadzający ropę do dopalacza był prawie zsunięty z rurki. Raz to nawet zatrzymałem się bo było bardzo czuć nadpalony ON. Komora silnika była cała w białym gęstym dymie (w 1.6 tdci dopalacz jest na szczycie filtra). Ropa lała się prosto na gorący filtr...