Cytat:
|
Przy normalnej jeździe nie było żadnego błędu.
Sytuacja wyglądała tak, że zaniepokoił mnie fakt chęci wypalania filtra co ok 50 km (mam takie małe zboczenie motoryzacyjne-w tym przypadku może i dobrze). Zacząłem to obserwować i czekać na błąd bo w tym momencie nie było żadnego. Przez to miałem dużą niewiadomą o co chodzi.
Postanowiłem podpiąć komputer i zrobić próbę drogową.
Po przejechaniu kilku km rozpoczął się proces wypalania. I dopiero wówczas zorientowałem się, że zbyt wolno narasta temp (ale błędu jeszcze nie było). Postanowiłem mu pomóc: 2 lub 3 bieg i 3500-4500 obr/min. Temperatura wzrastała ale i tak była zbyt niska. Po ok 15 min takiej zwariowanej jazdy i wyskoczył błąd związany z niską temp. filtra podczas wypalania.
Jeszcze przypomniała mi się jedna istotna sprawa. Zanim cokolwiek zacząłem obserwować to dwa razy wężyk doprowadzający ropę do dopalacza był prawie zsunięty z rurki. Raz to nawet zatrzymałem się bo było bardzo czuć nadpalony ON. Komora silnika była cała w białym gęstym dymie (w 1.6 tdci dopalacz jest na szczycie filtra). Ropa lała się prosto na gorący filtr...
|
U mnie z dopalaczem jest wszystko ok dopiero co wyszedłem spod samochodu. Swieca tez grzeje ( u brata w s max gdy się przepalila od razu był komunikat) przewody paliwowe całe. A może przy silniku 2 l jest inny algorytm wypalania? Sam juz nie wiem. ..