Temat: [Focus 2011-2014] Co ile km powinien wypalać się Dpf?
View Single Post
Stary 25-08-2018, 22:34   #10
piotr673
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: grand c-max
Silnik: 2.0 TDCI 163km
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Co ile km powinien wypalać się Dpf?

Cytat:
Napisał maciej_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy normalnej jeździe nie było żadnego błędu.
Sytuacja wyglądała tak, że zaniepokoił mnie fakt chęci wypalania filtra co ok 50 km (mam takie małe zboczenie motoryzacyjne-w tym przypadku może i dobrze). Zacząłem to obserwować i czekać na błąd bo w tym momencie nie było żadnego. Przez to miałem dużą niewiadomą o co chodzi.
Postanowiłem podpiąć komputer i zrobić próbę drogową.
Po przejechaniu kilku km rozpoczął się proces wypalania. I dopiero wówczas zorientowałem się, że zbyt wolno narasta temp (ale błędu jeszcze nie było). Postanowiłem mu pomóc: 2 lub 3 bieg i 3500-4500 obr/min. Temperatura wzrastała ale i tak była zbyt niska. Po ok 15 min takiej zwariowanej jazdy i wyskoczył błąd związany z niską temp. filtra podczas wypalania.
Jeszcze przypomniała mi się jedna istotna sprawa. Zanim cokolwiek zacząłem obserwować to dwa razy wężyk doprowadzający ropę do dopalacza był prawie zsunięty z rurki. Raz to nawet zatrzymałem się bo było bardzo czuć nadpalony ON. Komora silnika była cała w białym gęstym dymie (w 1.6 tdci dopalacz jest na szczycie filtra). Ropa lała się prosto na gorący filtr...
U mnie z dopalaczem jest wszystko ok dopiero co wyszedłem spod samochodu. Swieca tez grzeje ( u brata w s max gdy się przepalila od razu był komunikat) przewody paliwowe całe. A może przy silniku 2 l jest inny algorytm wypalania? Sam juz nie wiem. ..
piotr673 jest offline   Odpowiedź z Cytatem