Temat: [Mondeo 2007-2014] Spadek obrotów na zimnym silniku
View Single Post
Stary 26-08-2018, 16:28   #1
mw04
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 benzyna 145 KM
Rocznik: 2008
Exclamation Spadek obrotów na zimnym silniku

Witam, od niedawna jestem posiadaczem Forda Mondeo MKIV 2.0 benzyna 145KM 2008 r z instalacją gazową. W niedługim czasie po zakupie zaczął się problem falowania obrotów na zimnym silniku (niezależnie czy był na gazie czy na benzynie). Z początku na zimnym po odpaleniu chwilę trzymał obroty ok. 900-1000 po czym gasł. Pojechałem do mechanika podłączył pod komputer ten pokazywał błąd sondy lambdy. Po każdorazowym resecie błędu on nadal wracał. Mechanik wymienił sondę błąd zniknął. Auto na wolnych obrotach przestało gasnąć nawet trzyma ciut wyżej ok. 1100-1200. Jednak podczas ruszania na zimnym silniku po wciśnięciu pedała gazu obroty spadają do ok. 500 i po jakieś sekundzie czy dwóch podbija je i wskakuje na normalne obroty (choć zdarza się iż obroty nie podskoczą i auto zgaśnie). Czasami potrafi też się tak przydusić podczas ruszania, że chwilowo obroty spadną auto się dusi i przez te parę sekund przystaje). Stwarza to pewne niebezpieczeństwo bo zdarzy się to czasami na skrzyżowaniu jeżeli nie rozgrzeję silnika. Mechanik zalecił także wymianę świec lecz to też nie wiele pomogło. Błędów żadnych nie pokazuje wtryski od gazu również wyregulowane żadnych błędów gaziarze nie stwierdzili. Nie jestem ekspertem w dziedzinie mechaniki lecz z tego co słyszałem może za to odpowiadać jeszcze całkiem sporo elementów. Gaziarz powiedział że może to być reduktor albo przepustnica. Słyszałem też o przepływomierzu, silniczku krokowym itd. Czy ktoś miał podobny przypadek i mógłby coś doradzić jak można by ewentualnie sprawdzić co jest za to odpowiedzialne by nie wymieniać połowy rzeczy pod maską? Byłbym wdzięczy za pomoc.

PS. Jestem tu nowy. Nie znalazłem podobnego tematu. Jeżeli był to przepraszam za ponawianie.
mw04 jest offline   Odpowiedź z Cytatem