Witam serdecznie.
Założyłem ten wątek w celu wymiany doświadczeń i wzajemnego wsparcia co i jak można szybko i niedrogo dodać i ulepszyć w swoim Conneccie.
Sam zacząłem przygodę w Connectem rok temu przesiadając się z Citroena Berlingo XTR.
Od początku miałem bardzo mieszane uczucia bo każdy z samochodów oferował coś fajnego ale nigdy się to nie pokrywało na wzajem.
Np schowek nad zegarami w Berlingo pomieści książkę telefoniczną a w Fordzie tylko dokumenty i portfel - ale tego nie da się zmienić.
Ogólnie schowki to mocna strona Francuzów.
Zacząłem więc od - nie pamiętam już :-) ale chyba od wymiany podłokietnika z tego co zamontował poprzedni właściciel na oryginalny używka - ok 500 pln ale warto. Poprzedni był mały i trzeszczał, a jak pasażer opierał o niego łokieć to "uciekał" spod mojego łokcia co wprawiało mnie w kolory mocno purpurowe :-)))
Potem padło na kierownicę. Znalazłem na allegro taka z metalowym wypełnieniem za 150 pln. Sam miałem czarne plastikowe wypełnienie i "plastikową" kierownicę - twardą, te oryginalnie skórzane są miękkie jakby z warstwą gąbki pod skórą - brrrr, nie lubię. Więc moja kiera do obszycia skórą i przekładka wypełnienia , teraz mam ładną , twardą i skórzaną , odrobinę grubsza niż oryginał - mi pasuje bardzo.
Następne chyba były relingi - lubię relingi, samochód z nimi jakoś mi się bardziej po prostu podoba.
Nie ma fabrycznych relingów więc są jakieś uniwersalne produkowane przez niemców.
Jak przeczytałem już w postach , wielu wraz ze mną denerwuje brak oświetlenia bagażnika wiec je sobie wykonałem. Na ten moment załącza się je "z ręki" ale docelowo podepnę pod czujnik otwarcia tylnych drzwi.
Następne było dodanie oświetlenia schowka przed pasażerem i wnętrza podłokietnika oraz oświetlenie pod drzwiami tak by oświetlało okolice po otwarciu dzwi - widać w co się wysiada.
Jak już się dopadłem do tapicerek drzwi to korzystając z okazji wymianiłem głośniki w przednich drzwiach na taki zestaw - 2 niskotonowe, 2 wysokotonowe i zwrotnice.
Zwrotnice zmontowałem pod radiem a wysokotonowe na osłonach przednich słupków.
Teraz to gra nawet przyzwoicie, pojawił się bas. Tylne też wymieniłem ale nie czuć takiej różnicy jak na przednich - tak naprawdę to mało co czuć :-(
Zamontowałem też taki zestaw Led-ów ze zmianą kolorów jako podświetlenie nóg przedniego i tylnego rządu siedzeń. Załącza się to po otwarciu drzwi i ma kolor zbliżony do podświetlenia fabrycznego.
Widziałem że przełączniki otwarcia szyb w wyższych modelach mają metalowe wykończenia więc za pomocą Aliexpres za dolara ściągnąłem sobie blaszki adaptacyjne do takiego wyglądu :-) przy okazji za kolejne 2 dolary chromową obwódkę wyłącznika świateł i blaszkę ozdobna na uchwyt hamulca ręcznego ( z grawerem ST) :-)))
Testowałem też oświetlenie Ambiente - Ambiwalentne, taka świecąca żyłka jakby ktoś jeszcze nie spotkał. Jak wygląda - sami oceńcie, jednym się podoba innym chyba nie do końca.
Żeby nie zaśmiecać forum wrzucam link do Google Drive z fotkami mojego Connecta .
https://drive.google.com/open?id=1-8...tWOx4Kq2q_sRF8