Temat: [Fiesta 2008-2012] Upgrade układu hamulcowego 1.6 Ti-VCT
View Single Post
Stary 02-09-2018, 00:43   #1
kamiluek
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Fiesta MK7
Silnik: 1.6 120 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Upgrade układu hamulcowego 1.6 Ti-VCT

Witam,

Wielkimi krokami zbliża się moment wymiany tarczy i klocków w mojej Fieście MK7 1.6 Ti-VCT. Jak to w każdej MK7 poza ST mam z tyłu bębny (których raczej narazie nie ruszam), a z przodu tarcze 258 mm.

Przez moment miałem pomysł na swap hamulców od ST ale chyba przy moim użytkowaniu (dynamiczna jazda w warunkach drogowych, bez wyjazdów na tor) nie ma to sensu, lub mówiąc inaczej nie kalkuluje się finansowo.

Więc chciałbym nie zrujnować portfela a możliwie jak najbardziej usprawnić hamowanie. Im więcej opinii czytam tym bardziej nie wiem co wybrać, myślałem o następujących konfiguracjach:

- tarcze ATE Standard lub ew. tarcze ATE Power Disc - jeśli są rzeczywiście lepsze
- tarcze ZIMMERMANN STANDARD COATZ lub ZIMMERMANN SPORT COATZ - jeśli są rzeczywiście lepsze
- tarcze BREMBO PAINTED lub BREMBO XTRA - jeśli są rzeczywiście lepsze
- tarcze EBC STANDARD

- klocki EBC BLACK STUFF lub EBC GREEN STUFF
- klocki BREMBO
- klocki ATE ORIGINAL
- klocki ZIMMERMANN

Myślałem też nad wymianą przewodów hamulcowych na takie w stalowym oplocie + dobry płyn hamulcowy ale w tym temacie jestem zielony. Mianowicie nie wiem czy warto zmieniać przewody do hamulców bębnowych z tyłu, nie wiem też z jakimi kosztami wiążę się wymiana kompletu takich przewodów z przodu i z tyłu lub jeśli z tyłu nie warto to tylko z przodu.

Ewentualnie czy da się jakoś poprawić wydajność hamulców bębnowych czy pozostaje swap ?

Dzięki wielkie za wszelkie podpowiedzi.
Kamil.
kamiluek jest offline   Odpowiedź z Cytatem