View Single Post
Stary 04-09-2018, 18:25   #67
listek1992
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2005
Unhappy 1,6 Ti-VCT , brak mocy - czy to sonda?

Cześć wszystkim,
Mam problem z moim Focusem- stracił moc i wybrałem się do serwisu.
Jako że rozrząd miał już swój czas postanowiłem wymienić kompletny rozrząd razem z pompą paliwową. Zgłosiłem awarię mocy również. Mechanik po dostaniu się do rozrządu stwierdził że przyczyną najprawdopodobniej są kółka wariatorów (ssący i wydechowy- widać że ktoś kto robił go przede mną już tam ingerował bo kółka były poharatane).

Rozrząd komplet z pompą (oryginał Ford) - wymieniony
Wariatory- wymienione
Płyn chłodniczy- wymieniony
Olej wymieniony- Formuła F (tak jak zaleca producent)

Auto po oddaniu z serwisu super jeździło i wszystkie bolączki zniknęły.
Po około tygodniu samochód znów zaczął tracić moc, spalanie wzrosło, słychać że ogólnie praca silnika nie jest taka jak być powinna.

Udałem się do warsztatu jeszcze raz i podobno komputer wyrzucił błąd sondy. Niestety nie mam tego kodu ale chodziło o sonde bank 2 sensor 1- reakcja z opóźnieniem czy jakoś tak, usunęli błąd i niby samochód wrócił do w miarę dobrych osiągów- jednak nie była to taka moc jak zaraz po wymianie rozrządu itp.

Po 2 dniach po usunięciu błędu znów samochód strasznie muli, traci moc, dziwnie pracuje.

Podłączyłem dziś samochód po ELM do kompa na FORSCAN, komputer nie wywalił żadnego błędu, chciałbym się skupić na sondach, wyniki oscyloskopu (sondy) w załączniku, jest tam nagrane kilka minut pracy na rozgrzanym silniku- na postoju oraz w ruchu.

Jeżeli chodzi o zapłon to:
kable są w miarę nowe (NGK),
świece tak samo (FORD),
cewka nówka (NGK)

Log z forscan
http://uploadfile.pl/pokaz/1509431---qxzx.html

Jeżeli trzeba mam też nagranie z postoju (video) trochę zajmuję, jak będzie potrzebne to od razu wgram

Bardzo was proszę o pomoc bo mi już ręce opadają.
listek1992 jest offline   Odpowiedź z Cytatem