View Single Post
Stary 05-09-2018, 10:35   #48
daabbeer
ford::average

Model: S-Max, Focus II hat.
Silnik: 2.0 TDCi, 1.6 benz.
Rocznik: 2010, 2005
Domyślnie Odp: Czyżby s-max do odstrzału,+inne modele ?

Realnie rzecz ujmując, to S-max ma jedynie wewnętrzną konkurencję w postaci Galaxy i bliźniaków z VAGu - Sharana i Alhambrę. Wynalazki z rynku amerykańskiego w postaci Lancii/ Voyagera, Toyoty Sienny, Hondy Odyssey, czy wspomnianego tu Chryslera Pacifica to jednak nieco inne auta. Najczęściej z dwoma fotelami w drugim rzędzie i niezbyt wygodną trzyosobową ławeczką kanapą w trzecim rzędzie. Poza tym kompletnie niedostępne na naszym rynku pierwotnym (chyba poza Lancią), ale też odstające cenowo. Choć w sumie zacne. Podobnie jak Q7, które oprócz ceny ma ten nieszczęsny (tak tak rozumiem - allroad) tunel środkowy, który w mojej opinii dyskwalifikuje środkowy fotel jako pełnoprawne miejsce. Z drugiej strony mamy jednak ciasniejsze auta jak nowy Espace, Grand Picasso, o Grand Tourer od BMW nie wspominawszy...
Trochę szkoda że zajmując taką w sumie ciekawą niszę Ford kombinuje z likwidacją S-maxa. Podobnie zresztą jak VW (czytałem że Sharan prawdopodobnie zniknie po 2020 czy 2022). Co pozostanie po nich? Ano wszystkie firmy będą wymyślać nowe nisze, a nuż coś się przyjmie. Wszystkie segmenty będą miały (już mają) swoich odpowiedników jako SUVy. Nie przypomina Wam to czegoś? Przecież już tak było z vanami. B-max, Venga, Meriva... małe auta udające duże. Teraz są auta udające terenówki. I ciągle coś na niby. S-Max i spółka przynajmniej nic nie udawały. No może S-max trochę próbował udawać sport...
Więc co pozostanie? Multivan, V-classe, i dostawczaki Renault i PSA. Tylko to już nie to samo...
Jak żyć Drodzy Forumowicze, jak żyć...?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
daabbeer jest offline   Odpowiedź z Cytatem