Cytat:
|
Trafiłem na ten temat a mam identyczny problem . Proszę o informacje jak problem się rozwiązał ?
|
Przerabiałem temat , był opisywany wymiana na most z UE diesel , benzyna bez znaczenia ,
Cytat:
Głośne terkotanie w tylnym moście podczas zawracanie w miejscu ostrego skrętu itd. objawy były takie jakby mechanizm różnicowy był na stałe zapięty. Jeździłem po serwisach Ford Polska Warszawa Łódź po różnego rodzaju magikach nikt nie wiedział o co chodzi ( Serwis Ford Polska to dziadostwo). Dopiero po kontakcie z serwisem Ford USA okazało się że sprzęgło wielopłytkowe jest zapieczone lub zatarte albo elektromagnes który odpowiada za ich zapinanie i odpinanie nie działa. Tylny most składa się z dwóch członów dyfra do którego wpięte są półosie i przedniej części czyli sprzęgła do którego zapięty jest wał. Dużo zachodu i kosztów z naprawą. Trzeba wysłać ( firmy które specjalizują się w naprawie dyfrów) i czekać kilka dni koszty duże. Pomimo faktu że ja mam Fusiona USA nigdzie nie mogłem znaleźć mostu z takimi samymi numerami różnica była w dwóch końcowych literach u mnie było AD a innych europejskich DB lub inne. Po wielu telefonach do Forda ustaliłem że te litery określają czy most jest od Diesla czy od benzyny. Serwis Ford USA napisał mi że bez problemu pasuje od Ford Kuga europejskiego może być i od Diesla aby pojemność, roczniki były zbliżone i numeracja główna a końcówki nie koniecznie.
Mój most miał oznaczenia CV6W 4000 AD Natomiast ten który znalazłem od Kugi CV6W 4000 DB okazało się ze jest od Diesla a dodatkowe wyposażenie to reduktor drgań reszta pasuje idealnie. także nie bawcie się w naprawy bo to nie opłacalne. szukajcie od Kugi tylko patrzie żeby był młody rocznikiem chociaż te mosty i tak załączają się rzadko tylko w niektórych sytuacjach a w większości ciągnie przód. Most w większości ulega uszkodzeniu gdy nie ma oleju lub gdy ktoś go holował nie na lawecie a na motylu gdzie chodzi tylko jedna oś. Dodam od razu ze cały most chodzi na jednym oleju tak samo dyfer jak i sprzęgło numer oryginału oleju OEM to SAE 80W-90 C2.
U mnie po wymianie wszystkie problemy znikły moc i szybkość ta sama więc czy to diesel czy benzyna dla mnie nie ma różnicy. Fachowcy może powiedzą ze jest ale moja opinia jest taka jak wyżej. W razie jakichś pytań to piszcie śmiało.