Niedoładowany akumulator
Mój problem to niedoładowany akumulator. Auto kupiłem w lipcu 2017 i jestem drugim właścicielem ale od razu rzuciło mi się w oczy niskie napięcie akumulatora w przedziale 11,8-12,0 w teście zegarów i mierząc miernikiem 0,2v w górę. Wiem że auto wyposażone w system inteligentnego ładowania itd. jak przyspieszam ładowanie na poziomie jak wyżej, jak hamuje silnikiem to ok 14,5v i jak np. włączę światła mijania to po jakimś czasie pojawi się magiczne 13,2.Niestety bilans tego inteligentnego ładowania jest taki że akumulator jest notorycznie niedoładowany i to niezależnie czy przejadę 6 czy 60 czy 600km. Zawsze jest 11,8-12,0v. W lipcu tego roku dzień po przyjeżdzie nad morze orginalny akumulator wyzionoł ducha napięcie spadło poniżej 10v. W miejsce 60-tki kupiłem 75ah bo innego nie było do ASS. Po powrocie z wczasów odwiedziłem serwis w Rzeszowie gdzie zrobiono test akumulatora wykasowano jakieś błędy ale nie związane z akumulatorem i zresetowano BMS i miało być ok. Ale poprawy niestety nie było. Po dwóch tygodniach przyjechałem z powrotem na akcje serwisową odnośnie sprzęgła gdzie otrzymałem info że zostało wgrane nowe oprogramowanie które min. zlikwiduje mój problem . Niestety nic takiego się nie stało. Przeglądając fora min. nissana a z problemem taki jak u mnie jednym z rozwiązań to wypięcie wtyczki z BMS-a wtedy nie działa już inteligentne ładowanie i ASS oczywiście. Tak też zrobiłem i działa, teraz mam napięcie stałe 14,1-14,2 tak jak moim poprzednim mk1. Był też pomysł żeby oszukać nieco komputer wlutowując w jeden z dwóch kabli BMS-a(niestety nie wiem w który) diodę schottkyego która ma spowodować że komputer będzie widział napięcie o 0,3v niższe niż faktyczne ładowanie. Choć pierwsze rozwiązanie działa bez zarzutu już ponad dwa tygodnie to może ktoś ma jakiś pomysł jak przy inteligentnym ładowaniu uzyskać napięcie przynajmniej 12,4v Do serwisu już nie jadę nie mam zamiaru wysłuchiwać tekstów typu : te nowe samochody tak mają. Myślę że żaden producent akumulatorów nie dopuszcza eksploatacji akumulatora z napięciem 11,8-12,0v
|