Kontrolka ESP i błąd C1279
Dzień Dobry!
Już o tej mojej kontrolce ESP co zapaliła się na zakręci i do dziś nie zgasła pisałem wcześniej. Wniosek był jeden podłączyć pod komputer co i zrobiłem (na razie samodzielnie i zerknąłem programem forscan). Błąd jaki sygnalizuje układ abs to C1279 - Usterka obwodu czujnika kąta obrotu samochodu i czujnika przyśpieszeń bocznych - nie ma sensu chyba abym cytował cały opis z forsacan'a. Z tego co przeczytałem w internecie najczęściej kończy się na wymianie tego czujnika przyspieszeń poprzecznych. Z tego co zauważyłem, odczyty z układu abs odnośnie konta skrętu kierownicy są, kąt obrotu pokazuje 0, ale przyspieszenie boczne to wartość ponad 12G... to chyba jakaś bzdura. Nie wiem czy dobrze wnioskuję, ale wynika, że z komunikacja z tym czujnikiem jest, ale wartości wskazywane przez niego pewnie po za zakresem. Mój ford mondeo to benzyna z 2005r. Pytanko czy jest sens gdzieś jechać kto ma jakiś system IDW/WDS i to jakoś skalibruje? Czy próbować szukać samemu używkę i to wymieniać (trochę się boję czy to będzie potem prawidłowo działać. Z tego co wiem, to trzeba wyciągnąć czujnik, sprawdzić oznaczenia i szukać taki sam - nie idzie jakoś tego inaczej sczytać, że jak rozbiorę to od razu wymienię. Sam czujnik z tego co czytałem jest pod lewarkiem, ale z tego co widziałem tak w okolicy radia bardziej. Bez połamania podważając ściągnie się tą osłonę lewarka srebrną? Co będzie trzeba jeszcze wymontować, aby do niego się dobrać? Po wymianie jakaś kalibracja całego układu potrzebna?
Takie też pytanie uzupełniające mam, po pierwszym podłączeniu komputera przez interfejs stn1170 i użyciu programu załapałem dodatkowo błąd P1000 - Test gotowości diagnostyki On-Board (OBD) niekompletny. Coś źle zrobiłem, jakoś mogę to naprawić?
Może też nie powinienem za dużo wątków łączyć, ale próbuję ogarnąć to autko i mam pewne wątpliwości czy termostat za szybko się nie otwiera (wychodzi mi na macanie, że koło 55 stopni - choć tego też nie rozumiem, że tam gdzie wydaje mi się, że jest dopływ od termostatu to rura bywa jeszcze zimna, a z przeciwne strony od góry chłodnica i przewody już ciepłe). Różne wartości do obserwowania sobie wrzucałem i jest taki PID THTRCF - Usterka sterowania ogrzewaniem za pomocą termostatu - u mnie ma wartość Yes Fault. Z opisu wynika, że to raczej o ogrzewanie chodzi, ale na wystąpienie jakiego defektu to wskazuje?
|