Odp: Niedoładowany akumulator
Do kolegi Ze_ja dzięki że mnie namawiasz do szybkich odwiedzin elektryka samochodowego ale mam wrażenie że nie przeczytałeś uważnie moich postów. A więc aby doprecyzować to, jeżdżę już około trzy tygodnie z odpiętą wtyczką z BMS-a ładowanie mam na poziomie 14,3 przez cały czas . Przy odpiętej wtyczce z BMS-a nie działa inteligentne ładowanie oraz ASS. Na drugi dzień auto wita mnie napięciem 12,8v mierzone na klemach akumulatora oraz 12,6v jak otworzę drzwi ale te prawidłowe parametry to tylko dzięki odpiętej wtyczce do BMS-a .Więc jak widzisz problem z niedoładowaniem akumulatora częściowo rozwiązany . A częściowo ponieważ jak napisałem nie działa inteligentne ładowanie i ASS. A więc skoro teraz akumulator ma prawidłowe parametry to dlaczego twierdzisz że będę musiał kupować kolejny akumulator ? . Do elektryka lub serwisu na pewno się wybiorę ale to początkiem pażdziernika z powodu braku czasu a teraz daję sobie czas na zebranie jakiś informacji na temat działania tego inteligentnego ładowania. Odnośnie ładowania prostownikiem to po takim ładowaniu i uruchomieniu s-ka alternator zupełnie nie ładuje akumulatora do puki napięcie nie spadnie do poziomu ok. 12v ,ładowanie jedynie przy hamowaniu silnikiem na poziomie 13,2v . Potem sytuacja wraca do normy czyli po każdym uruchomieniu silnika ładowanie wzrasta do 14,3-5 po jakimś czasie(ok.2-3km) spada na 13,2-3 a następnie powoli zjeżdża do poziomu 12v .
Do kolegi clubGRANT to byłem w sklepie gdzie sprzedają akumulatory jesienią 2017 kiedy to po godzinie słuchania radia nie mogłem odpalić auta. Więc naładowałem aku prostownikiem i podjechałem do sklepu z akumulatorami niestety po drodze napięcie spadło do poziomu 12v. A na teście wypadło że akumulator dobry lecz niedoładowany. Po prostu nie mogłem uwierzyć jak akumulator dobry jak zwykłym radiem w godzinę napięcie spadło poniżej 11v. A więc pojechałem do drugiego sklepu z akumulatorami ale diagnoza taka sama jak w poprzednim sklepie . Zalecenie z obydwóch sklepów to doładować prostownikiem akumulator . No i lipiec 2018r wymiana akumulatora pan ze sklepu oczywiście sprawdził swoim testerem ładowanie i diagnoza oczywiście ładowanie prawidłowe 14,3(miałem dopowiedzieć przez pierwsze 2-3km póżniej leci na łeb). Tak że jakby miał ktoś jakiś pomysł na mój problem z tym inteligentnym ładowanie to byłbym wdzięczny. Tak jak pisałem mam czas do początku pażdziernika póżniej jadę do elektryka a jeśli nie da radę to do ASO
|