Temat: [Mondeo 2000-2007] Termostat z grzałką czy bez
View Single Post
Stary 20-09-2018, 12:24   #1
muminus
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo mk3
Silnik: 1.8b
Rocznik: 2005
Domyślnie Termostat z grzałką czy bez

Mondeo 1.8 125km benzyna rocznik 2005, jaki powinien tam być termostat, po numerze VIN jakoś można sprawdzić? Jak próbuję tam dojrzeć jak wygląda obecnie zamontowany (a widzę, że bez ściągnięcia lewego reflektora to jest sztuka, ale nie widzę, aby mój termostat wejście na grzałkę miał - wydedukowałem, że powinna być prawej stronie, na wysokości miejsca na podłączenie grubego węża). Więc teoretycznie odpowiedź mam, ale przy okazji zobaczyłem, że w tym miejscu zwisa spod kolektora dolotowego, krótka, szara wtyczka, zaślepiona chyba czymś. No i tu zaczęły się wątpliwości, czy może poprzedni właściciel coś nakręcił i zamontował taki termostat bez dodatkowego sterowania, czy ford dawał taką standardowo wiązkę i montował termostaty jakie miał... Powodem tego, że zaczynam męczyć ten temat jest to, że wydaje mi się, że ciepła woda idzie na chłodnicę już powyżej 50 stopni u mnie, co powoduje, że chyba silnik się nagrzewa na tyle aby strzałka od temp. stanęła pionowo, ale w praktyce silnik nie nagrzewa się do 90stopni, zwłaszcza jak klima włączy wentylator na chłodnicy.
muminus jest offline   Odpowiedź z Cytatem