Odp: Nowa Nawigacja SYNC 3 - dyskusja , linki
Sprawdzone dzisiaj bardziej rzetelnie. 3 godziny w aucie. Blokada w routerze po MAC adresie by nic nie mogło nawiązać połączenia. I tak
Od 9 rano do 12 wysłano 1,06 Mb odebrano 1,9 Mb. Jutro zrobie router w telefonie i zainstaluje aplikacje do sprawdzania hostów. Zobaczymy z jakimi hostami się łączy.
WV juz od dawna sprawdza sumy kontrolne konfiguracji swoich aut na gwarancji. Tyle że nie wiem czy przez internet. Myślę że raczej Ford nie może nic wyczytać z konfiguracji bo sync ma co prawda połączenie z CAN ale potrafi sie komunikować z niektórymi modułami, wątpię żeby kontroler w APIM miał takie same zdolności komunikacji co urządzenia OBD. Ale to już temat dla fachowców od informatyki. Myślę że sync przesyła dane lokalizacyjne. Pytanie tylko co pobiera.
Jeśli idzie o TMC to myślę że dane z Ford Pass się pokrywają z TMC. Z tą różnica że Ford Pass współpracuje z Hree Map i zapewne od nich ciągnie dane o korkach. Uzupełnia dane czerpane z ich serwerów. Ich algorytm działa podobnie jak Google Maps tyle że ma mniejszą ilość urządzeń do czerpania danych. Google posiadając swój system operacyjny może czerpać informację bezpośrednio z każdego telefonu o tym gdzie dane urządzenie się znajduje, z jaka prędkościa się porusza itp HM nie ma takiej możliwości z oczywistych względów i czerpie dane głównie z urządzeń na których jest zainstalowany ich program oraz partnerów zarządzających serwerami innych aplikacji. TMC ma trochę inny algorytm działania, czerpie dane z różnych źródeł, wymaga to obróbki danych dla tego są duże opóźnienia. A z regóły drogi lokalne są objęte mniejszym nadzorem informatycznym przez służby drogowe i ratunkowe. Efekt, dziura informacyjna. Do tego w Polsce główne źródło danych to tak naprawdę GDDKiA posiadająca elektroniczny nadzór i systemy służb ratunkowych. A jak wiemy na drogach lokalnych GDDKiA nie działa a z regóły lokalne służby ratunkowe też nie mają rozbudowanych systemów informatycznych. Może się to zmieni jak numer 112 zacznie w pełni fukcjonować. Dane tmc ida na częstotliwościach RMF-u co też nie gwarantuje pełnego pokrycia zasięgiem odbiorników.
Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
|