Panowie, próbuję ustalić w swoim samochodzie przyczynę zwiększonego zapotrzebowania na paliwo oraz przyrastania poziomu oleju (paliwo w oleju). Stąd zaopatrzyłem się w interfejs diagnostyczny i za pomocą Forscana próbuję ocenić stan silnika. Jako, że robię to pierwszy raz to próbuję rozkminić kilka kwestii teoretycznych, żeby zrozumieć wyniki które Forscan mi pokazuje.
Temat dotyczy głównie parametru CylBal_X (gdzie, X to numer cylindra), który definiowany jest jako Cylinder Contribution/Balance, czyli jak bardzo dany cylinder kontrybuuje w wydatku mocy. Według tej strony:
https://www.obd-codes.com/p0266 komputer mierzy prędkość obrotową wału korbowego po każdym suwie pracy co jest wyznacznikiem skuteczności poszczególnych cylindrów. CylBal jest parametrem bez jednostki, czyli wynikiem porównywania wydatku danego cylindra do jakiejś wartości odniesienie. Tylko jak jest ta wartość odniesienia obliczana? I czemu należy sprawdzać ją przy akurat 2000 obr/minutę na biegu jałowym?
Druga kwestia to porównanie zmierzonych wartości do korekcji wstryskiwacza. Niestety w moim aucie nie można odczytać F_INJ_X. Ten parametr przynajmniej mówi ile rzeczywistego paliwa jest dodawane/odejmowane w każdym skoku - czyli wartość rzeczywista, która pozwala ocenić (częściowo, bo to jeden z kilku testów) stan wtryskiwacza na danym cylindrze. Co mówi nam zatem wartość CylBal_X w kontekście szukania usterek w naszych silnikach?
Zmierzone wartości u mnie na postoju i bez gazowania na zdjęciu.