Cytat:
|
Witam , dojeździłem zbiornik do końca , tankowałem dzisiaj rano . Przejechane 397 km , weszło 49,1 litra . To daje spalanie 12,3 , według komputera 13,5 czyli zawyża .
Jakie kroki w takim razie ? Mi chodzi po głowie ten termostat , niby dzisiaj szybko mi się silnik rozgrzał , ale nie utrzymuje tej temperatury , spada , waha się . No i przepływomierz , ale to znowu koszty spore , chyba że jakąś niewiadomą używkę za paręnaście złotych .
|
A jak u Ciebie z turbiną? Ja też miałem wysokie spalanie, ale nie aż takie. Było jakieś 9l/100km i opóźnione przyspieszanie po dodaniu gazu przy autostradowych prędkościach. Okazało się że zapiekła się zmienna geometria + silnik był zasyfiony (może od miejskiej jazdy). Pomogła chemia Xenum. Płukanka do silnika dolana 200km przed wymianą oleju + wypalanie nagarów w układzie dolotowym I flux 100 + dla pewności IN&OUT Cleaner do baku. W sumie sporo kasy na to wszystko poszło ale było skuteczne. Auto śmiga jak nowe.
A klocki ci przypadkiem kół nie przytrzymują. Sprawdzałeś czy się koła grzeją?
Nie sądzę, żeby samo paliwo było powodem takiego spalania ale... Spróbuj Lotos Dynamic. Ja przesiadłem się z Orlenu i widzę wyraźną różnicę na +.