Odp: Parametr OBD - CylBal
Widzę że mam do czynienia z doświadczonymi kolegami. Wprawdzie temat miał być głównie o aspektach teoretycznych parametru CylBal, ale możemy podejść do niego dwutorowo. Każdego kto ma wiedzę jaki jest sens wartości podawanych tam przez OBD zachęcam do wypowiedzi.
Co do wnioskowania o przyczynach... W momencie zaczynania wątka byłem już po regeneracji DPF. Zrobiłem to bez większej analizy, przyznaję, bo wcześniej czytałem i w serwisie powiedziano mi, że to są typowe objawy uszkodzonego DPF. Podobno zeszło z niego 300g sadzy, komputer ustawiony, ale zdaje się, że problem pozostał. Dodatkowo doszło zwiększone zużycie paliwa. Dlatego teraz chcę zdiagnozować problem przed decyzją o naprawie. Stąd analiza za pomocą Forscana.
Żeby zdiagnozować wtryski trzeba wykonać kilka testów: badanie korekcji, próbę przelewową, test piątego wtryskiwacza, pomiar kompresji, itd. Oczywiście finalny na stole pobierczym, ale im więcej się da bez wyciągania, tym lepiej. Zacząłem od CylBal bo mój PCM nie pokazuje korekcji. Co wg. Was powinienem jeszcze w tej sytuacji pomierzyć?
Ostatnio edytowane przez Dariusz_B ; 01-10-2018 o 22:35
|