View Single Post
Stary 02-10-2018, 13:57   #540
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda

No nie oczekujmy po tej skrzyni, że samochód będzie wyścigowcem. Jak ktoś przesiada się ze zwykłego "automatu" to jest poirytowany. Mnie tam jednak to nie przeszkadza ponieważ lubię jeździć "o kropelce" a wiec nie dociskam gazu do podłogi. Za to jak jeżdżę płynnie po mieście to nie ma żadnych szarpnięć związanych ze zmianą biegów. Po 2,5 roku jazdy przyzwyczaiłem się na tyle, że tradycyjny automat mnie drażniGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Inna sprawa, powiedzcie czy Wasze fury wyposażone w automat oraz ACC zachowują się podobnie. I nie pytam aby się wywyższać tylko jako ciekawostkęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Mianowice, przykładowo jadę na tempomacie ustawionym na 120km/h. Dojeżdżam do pojazdu przede mną, który porusza się powiedzmy 80km/h. Oczywiście mój samochód także teraz zwalnia do 80km/h. Rzecz dzieje się na prawym pasie. W chwili jak mój samochód zwolnił do 80km/h to zaczął jechać w trybie EV. I teraz to co mnie zaskoczyło (po dwóch latachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) w chwili kiedy włączam lewy kierunkowskaz, silnik spalinowy od razu się uruchamia i ustawia na jakichś obrotach tak, że w chwili kiedy faktycznie zaczynam zmieniać pas na lewy to już mam optymalną moc do wyprzedzania. Czy u Was w takiej sytuacji tzn przy włączeniu kierunkowskazu, skrzynia redukuje? czy cokolwiek się dzieje? Podsumowując, system działa tak, że włączenie kierunkowskazu jest sygnałem , że będę wyprzedzał. Klasyczny automat być może redukuje. U mnie uruchamia się silnik spalinowy a silnik EV dalej pracuje w trybie "napęd" i jest gotowy aby dać "kopa" w pierwszej fazie wyprzedzania. Sama skrzynia chyba też w jakiś sposób u mnie zmienia przełożenie ale tego sprawdzić nie mam jak.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem