Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda
Tak, ogladałem ten film. Widzę, że problemem jest ogólne zestopniowanie w układzie silnik spalinowy - przekładnia planetrana - silniki elektryczne. Po prostu silniki elektryczne przeszkadzają przy wyższych prędkościach w tym układzie. To co jest zaletą przy ruszaniu, małych prędkościach oraz hamowaniu, przeszkadza przy dużych prędkościach gdyż, silnik elektryczny jest "spięty" z resztą napędu w określonym zakresie pracy przekładni planetarnej. A tradycyjna spalinówka jedzie na autostradzie na przełożeniu 1:1 - ma po prostu w tej sytuacji optymalniejszy zakres przełożeń dzięki stopniowej skrzyni biegów. Cykla Atkinsona na pewno ma problem z momentem obrotowym w dolnym rejestrze obrotów (i jest wspomagany elektryką), ale jednak za prędkość maksymalną odpowiada moc, a ta spokojnie pozwoli Atkinsonowi jechac szybciej jeśli nie będzie ograniczenia przekładni i silników elektrycznych. Ale jak powiedziałem ten napęd nie jest projektowany (optymalizowany) do jazdy autostradowej, gdzie najlepiej (również pod względem ekonomiki spalania) wypada diesel.
W wakacje miałem okazje jeździć przez 2 tygodnie (3000 km) Fordem Escape Hybrid w Gruzji w różnym terenie (ale praktycznie bez autostrad - może w sumie 150-200 km). Spokojnie wykręciłem 33 mpg mając na pokładzie 4 dorosłe osoby i 60 kg bagażu. Szacunek
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 03-10-2018 o 18:58
|