View Single Post
Stary 04-10-2018, 07:55   #4670
mitchelpaul
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Mondeo mk4 FL
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2014
Talking Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

Witaj kolego kobrys.

U siebie mam NX'a w mondeo.

1.NX z racji wykonywania wielu czynności jednocześnie (nawigacja, radio, klima, bluetooth) jest wyraźnie wolniejszy w kalkulowaniu tras przejazdu, niż każda nawigacja na współczesnym smartfonie. Taka to uroda systemu tej generacji. dane map ma najnowsze. Mapa drogowa jest ok, oczywiscie przesunięcie danych mapowych jest ok 6 mies. - opracowanie i wydanie mapy do navi chwilę trwa...
Co sam zauważyłem - jeśli potrzebujesz jechać po trasie ułożonej z kilku punktów przejazdowych (np. przejazd przez Europę po punktach pośrednich), to w NX'ie tego się nie da zrobić. Możesz sobie wstawić punkty wcześniej do planowania podroży, ale NX z tego nie liczy trasy, tylko musisz jechać wybierając punkt po punkcie, kolejno samemu.
2. NX ma w sobie obsługę BT/VC. Nie ma, jak wcześniej odrębnego modułu.
3. Converse+ ładnie współpracuje z NXem, pokazuje listę mp3 z pendrive'a, kontakty z książki tel+ obsługę połączeń w praktycznie pełnym zakresie. Wszystko zależy do tego na czym zleży Ci najbardziej. Wskazania nawigacji Converse też wyświetla i programowanie navi też obsługuje (ostatnie cele).
4.Tak. Niestety NX obsługuje też klimę i tu ewentualne przejście na chińczyka będzie nieco większym problemem, aczkolwiek niedalej jak wczoraj znalazłem w necie na Aliex panel dotykowy do mondeo mk4 FL który wygląda jak ekrany z współczesnych Volvo - duży pionowy wyświetlacz, który też obsługuje klimatyzację...
Za mniejsze radia Sony można wstawić chińskie radia z androidem, ale z tego co rozczytywałem również na innych forach (takie radia są m.in. do grupy VW) jakość audio jest raczej niska. W końcu to produkty budżetowe biorąc pod uwagę ile kosztuje stacja audio-video uznanego producenta.
Sterowanie z kierownicy podobno działa, można poszczególne przyciski programować co do zachowania. Ale tu trzeba sprawdzić konkretny model. Chyba nie da się tego uogólnić.
5.NX u mnie 2014 r. obsługuje protokół A2GP czyli stream audio bluetooth. NX widzi telefon jako telefon i źródło audio, w źródłach audio jest BT jako odrębne wejście audio. Jak na komórce puścisz mp3, to słyszysz mp3, jak Youtube, to audio posłuchasz na NXie, ale obrazu nie prześlesz za chińskiego boga...
Tagi z mp3 na ekranie navi przez bluetooth przesyła, ale już na coversie tego nie mam.

Pozdro

Ostatnio edytowane przez mitchelpaul ; 04-10-2018 o 08:02
mitchelpaul jest offline   Odpowiedź z Cytatem