Geometria, wymiana wahaczy
Witam,
Kilkanaście dni temu znajomy mechanik wymienił mi tuleje wahaczy tylnych tzw cukierki, nie było jak dla mnie wielkich objawów zużycia ale jak już 4 lata temu kupowałem auto i było przed zakupem na sprawdzeniu w ABS CAR to sugerowali, że za parę tysięcy trzeba to zrobić, przejechałem 70 tysięcy od tamtej pory i wymieniłem teraz i nadal wielkiej różnicy nie ma. Ale to już nie ważne, ponoć trzeba po tym robić geometrię, pojechałem do nieautoryzowanego serwisu VOLVO bo mam blisko i mają dobre oponie i nie dało rady odkręcić śrub regulacyjnych, więc jedyne co można zrobić tak stwierdzili, to wycięcie śrub i nowe wahacze, kosztorys na to wygląda tak: wahacze 430, wymiana i wycięcie 370, ustawienie geometrii 250, zestaw naprawczy 120 razem coś ok 1150.
Teraz nie wiem co robić, czy zostawić tak jak jest bo na zimę mam opony na ostatni sezon i na wiosnę są i tak do wywalenia a zobaczę czy się będą nierówno ścierać, spróbować w innym miejscu może wykręcą śruby czy robić u nich. Szukałem w necie tych wahaczy i nie ma nic tańszego niż ponad 200 zł za sztukę plus komplet śrub ok 100 zł. Czyli z robocizną nie zrobi tego taniej niż 800 zł + geometria ze 150 więc nie wiele taniej niż mi wyliczyli. Proszę o poradę.Pozdrawiam.
|