05-10-2018, 08:54
|
|
|
ford::professional
Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Odp: Ecoboost jaki koszt naprawy
Cytat:
|
Witam,
Po kupnie i 2 miesiącach użytkowania Forda Focusa mk3 (silnik 1.6 Ecoboost ) podczas jazdy na wyższych obrotach pojawił się komunikat "Natychmiast zatrzymaj samochód". Po niezwłocznym zatrzymaniu pojazdu i otwarciu maski okazało się, że w płyn chłodniczy w ekspresowym tempie ucieka ze zbiornika. Dolałem tyle ile miałem w zapasie, czyli około 1l. Po dojechaniu do pobliskiej stacji benzynowej i otwarciu maski zbiornik z płynem uzupełnił się do poprzedniego stanu.
Zostawiłem samochód w ASO, aby określić przyczynę usterki. Okazało się, że na jednym z przewodów prowadzących do silnika założona była metalowa obejma, która według serwisanta tuszowała większy problem z silnikiem. Według niego naprawa może wynieść od kilku do kilkunastu tysięcy złotych - nie byli oni w stanie określić dokładnej kwoty z racji, że nigdy nie naprawiali tego typu silnika.
O czym muszę wspomnieć, samochód zakupiony był od firmy, która zajmuje się zakupem i sprzedażą samochodów. Sprzedawca zapewnił (jak też było napisane w aukcji), że auto nie posiada żadnych ukrytych wad i jest w bardzo dobrym stanie technicznym. Po podpisaniu umowy dostaliśmy dokumentację wraz z umową z poprzednim właścicielem, gdzie odnotowane było, że silnik był uszkodzony (sprzedawca zapewnił nas, że podana informacja była jedynie w celu obniżenia ceny auta - podatek).
Czy ktoś miał podobny problem i zwrócił auto sprzedawcy jako że wada była ukryta?
Z jakim kosztem trzeba się liczyć jeśli zdecydujemy się na naprawę?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje i porady.
|
Ten focus nie jest z wrocławia???
|
|
|