Temat: [Focus 2014-2018] doprowadzenie zasilania do PTC
View Single Post
Stary 06-10-2018, 19:29   #36
Waldemarros
ford::average

Imię: Waldi
Model: Ford Edge Sport
Silnik: 2.7 EB @ 320 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: doprowadzenie zasilania do PTC

Problem został rozwiązany. Dzięki koledze Dzwiedziu zdobyłem oryginalne okablowanie od Focusa MK3 - różnica z Focusem MK3 FL polega na kolorystyce przewodu zasilającego - w MK3 jest fioletowy, a w MK3 FL jest szaro-czerwony (przekrój identyczny). Dodatkowa różnica w MK3FL jest taka, że pomiędzy kablami zasilającymi, a PTC jest przedłużka - krótki odcinek kabla zakończony wtyczką - po wypięciu tej przedłużki z PTC okazało się, że po drugiej stronie jest wtyczka identyczna jak w MK3, a więc nie trzeba ciąć oryginalnych przewodów. Pozostało przejście z kabiny do komory silnika - wiertło + wkrętarka + żmijka do przeciągania przewodów i płn do naczyń (dla dobrego poślizgu) i po kilkunastu minutach, przewody przeciągnięte - uszczelka pomiędzy kabiną, a komorą jest na tyle gruba, że po przeciągnięciu kabli naprawdę mocno do nich przylega. Demontaż prawego nadkola jest banalnie prosty - trzeba jedynie uważać na plastikowe spinki (jest ich 4)+ kilka wkrętów, a reszta idzie jak z płatka. Po ściągnięciu nadkola od razu widać przygotowane miejsce do montażu masy (jest nacięcie i gwintowany otwór) - wystarczy jedna śruba i kluczyk 10-tka, aby kabel przymocować (proponuje miernikiem sprawdzić przewodzenie, aby uniknąć ponownego rozbierania nadkola). Z przewodem dodatnim też nie było kłopotu, ale dla ułatwienia ściągnąłem plastikową osłonę silnika, zdemontowałem kosz akumulatora i obudowę filtra powietrza, a reszta to już pikuś. Po złożeniu wszystkiego sprawdziłem miernikiem napięcie i jest to co trzeba czyli 12V Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Następny krok do zaprogramowanie PTC, co jeszcze przede mną - na wszelki wypadek nie montowałem jeszcze plastików w kabinie - mam nadzieje, że PTC jest sprawne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kilka fotek poglądowych (na jednej widać amortyzatory klapy komory silnika, które kupiłem w sklepie internetowym w Wlk. Brytanii za około 360 zł z przesyłką - jest z nimi bardzo wygodnie.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za aktywną pomoc w temacie.

Bump: PTC zaprogramowane, przy okazji aktywowałem i sprawdziłem działanie tempomatu - Micha się cieszy. Działania PTC niestety teraz nie sprawdzę bo silnik ciepły, ale jutro rano zapewne okaże się co i jak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeszcze raz dziękuje kolegom, w tym Witkowi, który podpowiedział jak odpalić konfigurację z poziomu Forscana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_8225.jpg (96.0 KB, 305 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_8221.jpg (94.3 KB, 278 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_8219.jpg (95.5 KB, 278 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_8224.jpg (92.0 KB, 286 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_8226.jpg (90.3 KB, 283 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Waldemarros ; 06-10-2018 o 20:48
Waldemarros jest offline   Odpowiedź z Cytatem