Temat: [Focus 2008-2011] Parametr OBD - CylBal
View Single Post
Stary 11-10-2018, 21:42   #15
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Parametr OBD - CylBal

W rezultacie pojechałem w trasę. Zrobiłem prawie 800km w ciągu kilku dni, wcześniej usuwając wszelkie błędy z ECU (był P2409, błąd klapki wlewu paliwa, chyba pozostał) i monitorując parametry silnika w jedną stronę cały czas. Wynik jest zaskakujący, bo poziom oleju nie urósł po tej trasie, średnie spalanie przy bardzo umiarkowanej jeździe, 90-100km/h, wyniosło według komputera 5,5l/100km a zasięg na pełnym baku dobrze ponad 900km. Przecierałem oczy ze zdziwienia, bo tak dobrych wyników nie było odkąd auto kupiłem ponad rok temu.
Wygląda na to, że dopiero w trasie komputer zobaczył, że filtr dpf jest zregenerowany i nie ma potrzeby już odpalać non stop regenerację podczas jazdy. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Jedyne co mnie jeszcze zastanawia to temperatura robocza płynu chłodniczego podczas jazdy oscylowała głównie wokół 77 stopni. Gdyby była wyższa spalanie mogłoby być jeszcze niższe.
Ale wracając do głównego wątku tego tematu, wciąż nie wiem jak za pomocą interfejsu diagnostycznego sprawdzić korekcje wtrysków. Czy w IDS/VCM będzie taka możliwość, pomimo, że forscan jej nie podaje?
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem