Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie radio z Android
View Single Post
Stary 12-10-2018, 12:54   #911
plonking
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Radio 2 Din Android

Witam

Zakupiłem takie RADIO.

Samo radio działa poprawnie, wszystko co z samym androidem raczej działa poprawnie.
Mam problem ze sterowaniem przyciskami z kierownicy.
Na początku na 'ustawieniach kabli' jakie dostałem nic nie działało, zmiany typy CANBUSa w ustawieniach też nic nie zmieniały, już miałem odsyłać niedziałający decoder CANBUS.
Poczytałem jednak trochę po internetach i zauważyłem że kable mam inaczej 'skonfigurowane' (połączone) niż inni, i znalazłem kabelek Key1 (chyba) i podłączyłem do kostki z takim samym oznaczeniem. Przyciski na zmapowaniu zaczęły działać (te 5 po lewej stronie).

Jednak nadal nie ma połączenia na Convers+ ani innych danych.
I teraz moje pytania:

1. Czy przyciski z kierownicy w Mondeo MK4 2008 idą po CANBUSie czy nie ?
2. Czy jak ktoś miał podłączone 'podobne radio' to na Conversie pojawiły się opcje "Radio" i "CD" (mi po odpięciu starego radia zostały tylko "Komputer" i "Ustawienia"
3. Czy działa u kogoś tak że pokazuje się cokolwiek na Conversie ? (stacja radiowa, utwór z CD, etc)
4. Czy jak zadziała takie radio (pewnie po CANBUSie) to pokazują/odczytuje informacje o czujnikach parkowania, klimatyzacji, czy otwartych drzwiach ?

5. Przeczesując chińskie aukcje w poszukiwaniu informacji o podłączeniu znalazłem takie info

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Aukcja ze zdjęciami, radio 'wygląda jak moje'

Jednak u mnie nie udało się stworzyć takiej konfiguracji, aby radio się uruchomiło BEZ CANBUSa, nie ważne jak podłączyłem kable to tylko w jednym połączeniu (z wpiętym CANBUSem) radio się uruchamiało. A chciałem odesłać tylko CANBUSa na reklamację. Czy takie radio powinno się uruchomić bez CANBUSa ?

6.Czy te wszystkie kabelki zakończone zaślepkami trzeba gdzieś podłączyć ?
Na innej aukcji znalazłem ich opis i kabel nr 7 'brzmi nieźle', ale gdzie go podłączyć ?

Pozdrawiam
plonking jest offline   Odpowiedź z Cytatem