Odp: dziwne "bicie"/wibracje na kierownicy
No to jak widzę mam dość szeroki wachlarz możliwości do sprawdzenia.
Szczerze mówiąc jest to dla mnie dość mocno nieudana przygoda z Focusem.
Mam go niecałe 1,5 roku a w tym czasie zmieniałem :
1. Koło dwumasowe ze sprzęgłem, dociskiem, łożyskiem oporowym i uszczelniaczem itd.
2. Alternator
3. Uszczelka pod wtryskiwaczem
4. Łożysko podpory półosi
5. Skrzynia biegów (poprzednia hałasowała, nadawała się do regeneracji)
6. Prawe łożysko + piasta
7. Kto wie czy turbina nie jest na ostatnich wydechach, na zimnym silniku zaraz po ruszaniu na 1 i 2 biegu coś jakby piszczało, być może mylę to z paskiem rozrządu, bo bardzo podobny dźwięk.
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana tarcz i prawej tuleji wahacza.
Jak widać dołożyłem do tego auta całkiem ładną sumkę jak na tak krótki okres użytkowania. Co do problemu z tym biciem i wibracjami - najpierw wymienię tą tuleję wahacza a jeżeli to nie rozwiąże problemu to poczekam na wymianę opon na zimowe (kupione w zeszłym roku) a jeżeli to nie pomoże to wtedy polecą tarcze hamulcowe.
Po takich przejściach trochę zraziłem się juz do mojego auta i poważnie będę zastanawiał się nad jego sprzedażą, jak na 20 tysięcy przejechanych kilometrów przez prawie 1,5 roku to za dużo napraw. Może zwyczajnie się naciąłem jeśli chodzi o kupno, trudno powiedzieć. Tylko czekać aż piezo wtryskiwacze Siemensa padną i będą nadawały się do regeneracji. Odpukać.....
Myślę, że póki jeździ to będę nim jeździł do pierwszej poważniejszej awarii a potem po prostu sprzedam go w takim stanie jakim jest, bo zwyczajnie trochę zbrzydło mi to auto mimo że cholernie podoba mi się i dobrze się prowadzi.
W każdym bądź razie dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc, jestem bardzo wdzięczny za odzew!
Ostatnio edytowane przez robert19091990 ; 13-10-2018 o 12:35
|