View Single Post
Stary 13-10-2018, 20:56   #123
PeterX
ford::average

Imię: Piotr
Model: Edge ST
Silnik: 2.7
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Ucieka (częściowo) płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego

Bump: [/B]
Cytat:
Napisał PeterX Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, nie mówi się o tym głośno, a NET o tym zupełnie milczy. Miłym i ściszonym głosem powie Ci to doradca w ASO (być może, bo to tajne/poufne, mi tak powiedziano). A co konkretnie powie: osiadanie tulei w 1.6 TDCi, czyli silnik na złom, stąd user arszer na str. 2 pisze o wymianie silnika na gwarancji - rzekomo z powodu uszczelki sic!!!, zapewne nawet nie powiedzieli o co w rzeczywistości chodzi. Ford najpierw robił naprawy, ale jak zorientowali się o co biega zaczęli już wymieniać silniki. Wymiana uszczelki z planowaniem głowicy to zmarnowane pieniądze i ratunek na pół roku. Ford partycypuje w kosztach jeśli auto miało serwis ASO. Dokonałem jak widzę świetnego wyboru, zakup roku.

Musiałem sie juz za to zabrać. No więc jednak na szczęscie była to uszczelka a nie tuleje. Ogarnąłem temat porządnie: Zestaw uszczelek, nowe śruby głowicy, planowanie głowicy. Wyszło 1900 z robocizną. Koszty mozna skalkulowac dopiero po zdjeciu glowicy" bo moze byc nadpalona, peknieta etc. oraz zawory w cylindrze z przeciekiem mogą być nadpalone. U mnie na szczescie tylko planowanie i przeczyszczenie gniazd bez demontazu klawiatury.
Wskazówka 1: zrobić przy okazji czyszczenie EGR jak jest czas lub budżet /sama uszczelka EGRu stoi 150 zeta, nie radze uzywać starej bo EGR jest chlodzony plynem/ u mnie po 160tkm jest już nieźle zasyfiony na szczescie na sucho /jak bedzie na mokro tzn ze silnik spala olej/.
Wskazówka 2: po naprawie może wariować termometr pokazując np. -40st. Nie przejmowac sie, dojdzie do siebie.
Wskazówka 3: jak ktoś przy okazji wymienia termostat, nie kupować Febi, szmelc, mój był zepsuty jako nówka
Wskazówka 4: wywalanie plynu /przed naprawą/ znacznie się zmniejsza po demontażu samego termostatu z jego obudowy, ale silnik wolno sie nagrzewa, a przy aurze jak obecnie wogole z tym cieżko lub temp. waha sie w zależnosci od stylu jazdy.
Pozdro.

Ostatnio edytowane przez PeterX ; 14-10-2018 o 14:28
PeterX jest offline   Odpowiedź z Cytatem