View Single Post
Stary 23-10-2018, 09:34   #24
SaidPL
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Focus mk2
Silnik: 1.8 Duratec He 125KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.8 benzyna i po serwisie gaśnie falują obroty. Trudności z odpalaniem.

Mam Focusa 2 z silnikiem 1.8 Duratec HE. Rok temu miałem bardzo wielki problem gdy zaczęły się chłodniejsze dni (później 7-8*C) im chłodniej tym auto gorzej odpalało bo podobno przeszedł w tryb pracy awaryjnej i było zalecane zbyt dużymi dawkami benzyny, których nie przepalał. Pomagało jedynie dodanie gazu.. Tak dodanie gazu czyli otwarcie przepustnicy i dostarczenie większej dawki powietrza. A po odpaleniu chmura spalin z wydechu i smród niedopalonej benzyny.

W każdym razie Główną przyczyną u mnie były spalone cewki w dwóch zaworach, które odpowiadają za podciśnieniowe sterowanie klapkami w kolektorze dolotowym. Dwa zawory znajdują się zaraz po lewej stronie od akumulatora pod gumowymi wężami. Więc proponuję sprawdzić najpierw te zawory, czy ich cewki nie są uszkodzone, najlepiej zwykłym multimetrem. Możliwe że spalony jest tylko jeden zawór dla tego jeszcze jakoś wasz silnik odpala.. Ale u mnie były uszkodzone oba, więc była masakra. Po wymianie zaczął normalne odpalać dopiero mogłem zacząć jeździć również na gazie ale musiałem jeszcze jechać do gazownika na regulację mapy wtrysków.
No i muszę wspomnieć że spalanie spadło z 13-14L na 10-11L.

Mimo eliminacji problemu z odpalaniem auta nadal istnieje problem z gasnącym silnikiem zaraz po porannym pierwszym odpaleniu auta. A jak odpali to huśtawka obrotów i przydławianie. A jak zaczynam jechać i dodaje gazu to zaraz po wciśnięciu gazu jest dziura i zryw następnie zmiana biegu > Gaz > dziura > zryw. I jadę sobie takim kangurkiem. Jakbym miał po zmianie biegu jakąś turbo dziurę... Po przejechaniu 2-3 kilometrów wszystko wraca do normy i silnik reaguje prawidłowo na pedał gazu.

W najbliższym czasie mam zamiar rozwikłać tą zagadkę i jeśli mi się uda to na pewno się z Wami podzielę ;-)
SaidPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem